Nutricionistica je objasnila na što treba pripaziti kod kuhanja starog krumpira

Natalia Denisova, nutricionistica i istraživačica u Saveznom informacijskom centru za prehranu, biotehnologiju i sigurnost hrane, rekla je da stari krumpiri sadrže puno glikoalkaloida solanina. Može uzrokovati trovanje hranom, prenosi portal mir24.tv.

Denisova je objasnila da s vremenom vitamin C nestaje iz krumpira i umjesto njega se proizvodi toksični glikoalkaloid solanin. Ako se konzumira u velikim količinama, može doći do mučnine, povraćanja i proljeva. Lagano naribani krumpir sa sitnim točkicama nije opasan jer nema tako značajnu koncentraciju solanina.

Koja je dozvoljena količina mesa tjedno?

Da biste smanjili rizik od oštećenja zdravlja kada jedete stari krumpir, bolje ga je kuhati.

“Krompir koji je već iznikao, koji nije sasvim svjež, prije svega, najbolje ga je kuhati, a ne peći i pržiti. Posebno je štetno kuhati s korama ili peći s korama, budući da je koncentracija štetnog solanina optimalna u vrhovima, klicama, u kori i u gornjem sloju ispod kore”, objasnila je Denisova.

Ova hrana je prisutna u većini hladnjaka, ali prestanite je davati svojoj djeci!

Kore krumpira moraju biti skinute u debelom sloju zajedno s vrhovima. A prije kuhanja bolje ih je ostaviti neko vrijeme u vodi kako bi solanin prešao u tekućinu. Nutricionistica ne preporuča konzumaciju zelenog krumpira./ zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki