5 namirnica koje sadrže najviše selena

Selen nije toliko poznat antioksidans, ali ne treba podcjenjivati ​​njegovu ulogu u normalizaciji funkcioniranja organizma.

Ako osjetite nedostatak ove tvari, prije svega, stanje vaše kose i kože značajno će se pogoršati. Poznato je da čak dovodi do dermatitisa ili ekcema. Nedostatak selena također može uzrokovati probleme sa zdravljem bubrega.

5 namirnica s najvećim udjelom selena

1. Brazilski orah – 50 grama proizvoda sadrži količinu selena koja čak 100 puta premašuje preporučeni dnevni unos. Stoga tijekom dana možete pojesti samo 3-4 oraha.

Do čega dovodi predoziranje selenom?

2. Jaja – ovaj pristupačan prehrambeni proizvod izvrstan je izvor selena. Prednost jaja je u tome što su lako probavljiv oblik antioksidansa.

3. Morski plodovi – smatra se da se najvećom količinom selena mogu “pohvaliti” hobotnice. Lignje i škampi su dobra opcija.

Također je vrijedno zapamtiti da plodovi mora imaju nizak sadržaj kalorija i poboljšavaju funkcioniranje tijela u cjelini.

Cink i selen: koliko su doista važni?

4. Sjemenke – ako ih svakodnevno konzumirate, ne trebate se bojati manjka selena. Ovom proizvodu ne nedostaje antioksidansa i drugih važnih tvari. Najbolje ih je konzumirati bez soli i sirove.

5. Proizvodi životinjskog podrijetla – selen se može naći u ovoj kategoriji proizvoda, ali ne u takvim količinama kao u prethodnim verzijama. No, poslužit će sve vrste mesa.

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki