Predivno jelo koje nema na čemu pozavidjeti na okusu od svog pandana s mesom.
od strane Dine Nikolaou
Spremno za 1:10′
Materijali
6 velikih bundeva, debelih, prepolovljenih
400 g bijele gljive, nasjeckane
1 šalica Carolina riže
4-5 svježih glavica luka nasjeckanih
1 režanj češnjaka nasjeckan
1 šalica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1/4 žličice piment, ribani
½ žličice slatki korijander u prahu
2 limuna
2 litre svježeg ili kockica temeljca od organskog povrća
1½ žličice juha od kukuruznog brašna
sol, svježe mljeveni papar
Postupak
Bundeve dobro operite i osušite. Prerežite ih na pola i sa prerezane strane žlicom izvadite mrvice. Rukama istisnite mrvice i sitno nasjeckajte.
U većoj zdjeli pomiješajte nasjeckane šampinjone, bundevine mrvice, rižu, češnjak, luk, mljevenu piment, korijander, sok i koricu 1 limuna i pola maslinovog ulja.
Sa nezarezane strane svake tikvice nožem zarežite komadić (da stoje) i žlicom ih dobro napunite smjesom.
Stavite bundeve uspravne u široku i plitku posudu s otvorom prema gore. Lonac do pola napunite temeljcem od povrća koliko je potrebno, dodajte ostatak maslinovog ulja i poklopite poklopcem. Hranu kuhajte oko 45 minuta na srednjoj vatri.
Žlicom zagrabite dovoljno soka iz lonca i stavite ga u zdjelu. Dodajte sok i koricu drugog limuna.
U manjoj zdjelici razmutite kukuruzno brašno s dvije-tri žlice vode i dodajte u zdjelu s temeljcem. Dobro izmiješajte i ulijte smjesu u lonac. Dobro i pažljivo protresite da se umak posvuda rasporedi, pustite da jelo prokuha na vatri i odmah poslužite.
Savjeti
Neposna varijanta: Smanjite količinu gljiva na 250g. i rižu na pola i dodati 250gr. mljevena puretina, piletina ili čak govedina ako želite.
časopis za masline.gr