Štedljiv i lukav vrtlar pokušava uštedjeti određeni kulinarski i vrtni otpad.
Činjenica je da mnogi ostaci čine izvrsnu hranu.
Osim toga, dio otpada može djelovati kao sredstvo za kontrolu štetočina.
Dakle, što se nikako ne smije baciti u kantu za smeće?
Ljuska od jajeta
Tvrda ljuska jaja je izvor kalcija, fosfora, kalija i mnogih drugih mikroelemenata važnih za biljke.
Da bi ljuska “radila” kao gnojivo, mora se pretvoriti u prah. Da biste to učinili, koristite mlin za kavu ili žbuku.
Pripremljeni proizvod može se koristiti za hranjenje povrća, voćnih grmova i cvijeća.
Osim toga, ljuske jaja mogu djelovati kao zaštitno sredstvo. Dovoljno je staviti nezdrobljene ljuske jaja na gredicu – i puževi više neće predstavljati opasnost za biljke.
Talog kave
Ovaj ostatak sadrži komponente kalija, fosfora i dušika.
Tako je talog kave idealna zamjena za složena mineralna gnojiva.
Gnojivo od kave može se koristiti na gredicama krumpira, luka, krastavaca i mnogih drugih.
Lišće rajčice
Uklanjanje viška listova pomaže povećati prinos rajčice.
I ne biste trebali bacati sakupljene vrhove. Uostalom, na temelju njega možete napraviti infuziju koja će djelovati i kao dodatak i kao lijek protiv opasnih insekata.