Hormoni štitnjače i promjene u zdravlju kostiju

Hormoni štitnjače i promjene u zdravlju kostiju

Izvor: iStockphoto

Hormoni štitnjače važni su za razvoj kosti i održavanje metabolizma kostiju. U slučaju poremećene funkcije štitnjače uočava se oštećenje koštane strukture. I stvaranje i razgradnja koštanog tkiva procesi su koji se prirodno odvijaju u tijelu tijekom života. Pregradnja kosti pod utjecajem je djelovanja višestrukih hormoni a karakteriziran je izmjeničnim stvaranjem i resorpcijom kosti koje prolaze kroz različite faze. Pojačana funkcija štitnjače – hipertireoza dovodi do promjena u gustoći kostiju i povećava rizik od razvoja osteoporoza. Čak i blagi oblici hipertireoze dovode do smanjene gustoće kostiju i povećanog rizika od prijeloma, osobito u žena u postmenopauzi.

Osteoporoza je česta metabolička bolest koštanog tkiva koju karakterizira smanjena koštana masa, poremećaji u arhitektonici kostiju, smanjenje njihove čvrstoće i povećan rizik od prijelomi. Definicija osteoporoze temelji se na pokazateljima mjerenja gustoće kostiju – denzitometrije u kralježnici ili donjim udovima. Hipertireoza dovodi do ubrzane pregradnje kostiju, što pak dovodi do povećanog otpuštanja kalcija u cirkulaciju. To uzrokuje smanjenje izlučivanja parathormona, važnog za metabolizam kalcija, te pojačano oslobađanje kalcij s urinom. Sve to dovodi do negativne ravnoteže kalcija.

Transformacija od vitamin Dšto je važno za zdravlje kostiju, također se smanjuje zbog niske razine parathormona. Smanjena funkcija štitnjače – hipotireoza je karakterizirana povišenim serumskim koncentracijama hormona koji stimulira štitnjaču – TSH niske vrijednosti hormona i tiroksina – T4 i trijodtironin – T3. To otežava restorativne procese u koštanom tkivu zbog potiskivanja funkcija i osteoblasta i osteoklasta. Osteoblasti su stanice koje osiguravaju izgradnju kosti, dok su osteoklasti odgovorni za procese razgradnje kosti. To dovodi do promjena u metabolizmu koštanog tkiva i povećanja mineralizacija kostiju. Kod hipotireoze dolazi do pretežnog zahvaćanja kostiju donjih ekstremiteta i smanjenja gustoće kostiju u tim područjima. S druge strane, autoimune bolesti koje dovode do smanjene funkcije žlijezde, kao što je Hashimotov tireoiditis, potencijalni su marker za povećani rizik prijeloma kod oboljelih pacijenata.

Reference:

Materijal je informativan i ne može zamijeniti konzultacije s liječnikom. Prije početka liječenja potrebno je konzultirati liječnika.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki