Prehrana korak po korak: Glavne skupine namirnica u dječjem jelovniku

Glavne skupine namirnica u dječjem jelovniku ne razlikuju se posebno od onih u jelovniku odrasle osobe. Što beba jede raznovrsniju hranu, to bolje.

Povrće. Najčešće su to prva skupina namirnica s kojom se beba upoznaje. Povrće je bogato vitaminima, mineralima i vlaknima. Oni su važan dio dnevnog nutritivnog unosa i služe kao osnova za uvođenje namirnica poput mesa, jaja, mliječnih proizvoda itd. Mogu se ponuditi kuhani u vodi ili na pari, pečeni u pećnici ili sirovi (krastavac, poriluk, mrkva).
Povrće je podijeljeno u nekoliko glavnih skupina: voće, korijenje, gomoljasto, lisnato, mahunarke, kupus i luk.

Voće. Također zauzimaju veliki dio dječjeg jelovnika, posebno u prvim mjesecima hranjenja. Mogu se kombinirati i s povrćem i sa žitaricama (kaše). Voće se može poslužiti u obliku pirea (pečeno ili kuhano), soka ili svježe. Također su bogat izvor vitamina i minerala potrebnih djetetovom organizmu.

Meso i mliječni proizvodi. Meso je namirnica koja mora biti prisutna u bebinom jelovniku. Izvor je esencijalnih aminokiselina koje su građevni blokovi proteina u tijelu. U dobi kada je rast stanica tako intenzivan, izvori cjelovitih proteina su obavezni na jelovniku. Osim toga, meso je izvor vrijednih masti koje podupiru pravilan živčani razvoj. I na kraju, ali ne manje važno, meso osigurava tjelesne potrebe za željezom. Prvo meso pogodno za bebu je: piletina, puretina, kunić i nešto kasnije (oko 1 godine) teletina. Mliječni proizvodi također su bogat izvor bjelančevina, a također opskrbljuju tijelo vrijednim mastima i kalcijem.

Žitarice. Dijele se na cjelovite i rafinirane. Proizvodi od cjelovitog zrna u svom sastavu imaju cijelo zrno – jezgru, mekinje i klice. Proizvodi od cjelovitih žitarica su: zob, pir, integralno pšenično brašno, pir, smeđa riža.

Rafinirani proizvodi obrađuju se u procesu mljevenja, što im produljuje rok trajanja i poboljšava njihovu teksturu. Nažalost, ovi procesi dovode do gubitka nutritivne vrijednosti. Bijela riža i bijelo brašno klasični su primjeri rafiniranih žitarica.

Reference:

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki