Kada se krvni test koristi za otkrivanje tuberkuloze?

Što je krvni test za TBC?

Test krvi za tuberkulozu je laboratorijski test za otkrivanje Mycobacterium tuberculosis – bakterija koja uzrokuje tuberkulozu. Ovaj test koristi uzorak krvi za provjeru imunološka reakcija na bakteriju.

Tuberkuloza je zarazna bolest koja obično zahvaća pluća, ali može oštetiti i druge organe u tijelu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), tuberkuloza je 13. vodeći uzrok smrti u svijetu. U 2018. približno 23% svjetske populacije imalo je infekciju tuberkulozom, a dokazi pokazuju da ona svake godine odnosi 1,5 milijuna života, a većina slučajeva javlja se u Aziji i Africi.

Može se koristiti za ispitivanje tuberkuloze krv ili test kože. Specijalist odabire koji je test prikladniji za određenog pacijenta, uzimajući u obzir čimbenike kao što su razlog testa, dostupnost testa i cijena.

Koje vrste testova krvi za TBC postoje?

Test krvi za tuberkulozu, koji se naziva i test za oslobađanje od interferon-gama (ispitivanje otpuštanja gama interferonaIGRA), je test krvi koji otkriva da li osoba ima infekciju s Mycobacterium tuberculosis. Dva IGRA testa trenutno imaju odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA)—test QuantiFERON-TB Gold Plus i test T-TOČKA.TB.

Iako su ove krvne pretrage korisne za probir, mogu samo pokazati ima li osoba infekciju, ali ne mogu utvrditi je li infekcija neaktivna (latentno) ili aktivno. Potrebna je anamneza (povijest bolesti), fizički pregled, rendgenska snimka prsnog koša i dodatni laboratorijski testovi kako bi se utvrdilo ima li osoba tuberkulozu.

Tko može napraviti krvni test za TBC?

Neki pojedinci koji su izloženi veći rizik od razvoja tuberkulozne infekcije, preporuča se ispitati. Rizične skupine s većom vjerojatnošću zaraze bakterijama tuberkuloze su:

  • Osobe koje su bile u kontaktu s osobom bolesnom od tuberkuloze;
  • Osobe iz zemalja u kojima je tuberkuloza češća;
  • Pojedinci koji žive ili rade u okruženjima visokog rizika, kao što su zatvori, starački domovi i skloništa za beskućnike;
  • Zdravstveni radnici;
  • Dojenčad, djeca i adolescenti koji su u bliskom kontaktu s odraslima s povećanim rizikom od tuberkuloze

Mnogi pojedinci s latentnom infekcijom tuberkulozom možda neće razviti aktivni oblik bolesti. Međutim, neki pojedinci mogu biti izloženi veći rizik od razvoja aktivne infekcije tuberkulozomoni uključuju:

  • Osobe s HIV-om;
  • Osobe koje su u posljednje 2 godine oboljele od tuberkuloze;
  • Bebe i mala djeca;
  • Osobe koje ponovno koriste rabljene medicinske igle;
  • Imunokompromitirani pacijenti;
  • Starije osobe;
  • Pacijenti koji u prošlosti nisu primili odgovarajuće liječenje tuberkuloze

Obično liječnik neće imenovati tuberkulozni test osoba s niskim rizikom od infekcije tuberkulozom.

Kako se vrši testiranje krvi na TBC?

U slučaju sumnje na moguću izloženost uzročniku ili prisutnosti simptoma tuberkuloze, bolesnik treba potražiti liječnika koji može naručiti pretragu. Za izvođenje pretrage potrebno je uzeti uzorak krvi (iglom) koji se skuplja u posebnu epruvetu i šalje u laboratorij. Test mjeri interferon-gama (IFN-g), protein, koji proizvode T-stanice pacijenta. Specijalist miješa uzorak pacijentove krvi s deaktiviranim antigenima Mycobacterium tuberculosis.

U laboratoriju se smjesa stavlja u okolinu koja potiče imunološku aktivnost. Zatim se mjeri količina IFN-g, koja odražava aktivnost imunološkog sustava. Više razine IFN-g ukazuju na veću vjerojatnost prethodne izloženosti Mycobacterium tuberculosis.

Što znače rezultati testa krvi za TBC?

Negativan rezultat iz testa znači da pacijentova krv nije reagirala na TBC antigene u testu. To znači da je infekcija tuberkulozom malo vjerojatna. Međutim, moguće je da pacijenti s vrlo uznapredovalim slučajevima tuberkuloze imaju negativan rezultat. To je zato što kasnije faze TBC bolesti mogu potisnuti imunološki odgovor, uzrokujući lažno negativan rezultat.

Pozitivan rezultat iz testa može značiti da osoba ima latentnu ili aktivnu TBC. Latentna TBC se odnosi na neaktivnu TBC infekciju, što znači da pacijent ne osjeća simptome, ali može razviti TBC u budućnosti. Liječnik će naručiti dodatne pretrage kako bi potvrdio dijagnozu i provjerio ima li osoba aktivnu ili neaktivnu TB infekciju.

Reference:
1. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Tuberkuloza
2. Medicinski centar Sveučilišta u Rochesteru (URMC). Probir na TBC (puna krv)
3. MedlinePlus. Probir tuberkuloze
4. Medicinske vijesti danas. Što treba znati o IGRA TB testovima

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki