Što je normalan krvni tlak i što njegove vrijednosti zapravo pokazuju?

Očitanja krvnog tlaka odnose se na dva broja koja određuju snagu kojom krv pritišće stijenke krvnih žila. Ovi se brojevi mjere u milimetrima žive (mm Hg), a očitanja krvnog tlaka bilježe se kao dvije vrijednosti odvojene kosom crtom (na primjer, 120/80 mm Hg.).

Tri stvari koje mogu utjecati na očitanja krvnog tlaka

Pokazatelji krvnog tlaka dva su broja koji određuju snagu kojom krv pritišće stijenke krvnih žila. Ti se brojevi mjere u milimetrima žive (mm Hg.), a očitanja krvnog tlaka bilježe se kao dvije vrijednosti, na primjer, 120/80 mm Hg.

Što ta dva broja zapravo pokazuju?

1. Sistolički krvni tlak

Prvi broj koji se očita naziva se sistolički krvni tlak. Odražava snagu krvi kada se srce steže i pumpa krv u krvožilni sustav. Normalna vrijednost sistoličkog krvnog tlaka obično je ispod 120 mm Hg.

2. Dijastolički krvni tlak

Drugi broj koji se očita naziva se dijastolički krvni tlak. Odražava snagu krvi kada se srce opušta između srčanih ciklusa. Normalna vrijednost dijastoličkog krvnog tlaka obično je ispod 80 mm Hg.

Normalan krvni tlak je 120/80 mm Hg. ili niže. Visok krvni tlak – hipertenzija, je kada su pokazatelji 130/80 mm Hg. ili više. Nizak krvni tlak – hipotenzija, je kada su pokazatelji ispod 90/60 mm Hg.

Kako pravilno i točno izmjeriti krvni tlak?

Visoki krvni tlak jedan je od glavnih uzroka kardiovaskularnih bolesti. Stoga treba izbjegavati čimbenike koji negativno utječu na krv. Meso, primjerice, ima važne hranjive tvari i minerale, ali treba biti oprezan pri konzumiranju duboko prerađene hrane. Šunka, kobasice i slanina doprinose visokom krvnom tlaku. Njihova redovita konzumacija povisuje krvni tlak za 17%. Najozbiljniji negativni utjecaj javlja se kod ljudi koji konzumiraju crvenu količinu više od 4-5 puta tjedno.

Vaš liječnik opće prakse trebao bi analizirati i procijeniti očitanja vašeg krvnog tlaka i dati vam posebne smjernice i savjete za održavanje zdravlja vašeg krvožilnog sustava.

Članak je informativnog karaktera i nije preporuka niti zamjena za stručno savjetovanje.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki