Herpes simplex virus također može uzrokovati herpes na očima

Što je očni herpes?

Herpes simplex virus je široko rasprostranjen u populaciji. Osim što uzrokuje herpes na usnama, ovaj virus može izazvati pojavu ranice na očima. Kada zahvati oči, stanje je poznato kao očni herpes ili herpes virusna bolest oka. Herpes na oku može biti razlog za zabrinutost jer može izazvati neugodne simptome. U rijetkim slučajevima očni herpes može zahvatiti dublje slojeve očiju i oslabiti vid.

Koje vrste herpes simplex virusa uzrokuju herpes na oku?

Oni postoje dvije glavne vrste herpes simplex virus (HSV):

Tip 1
Herpes simplex virus tip 1 (HSV-1) obično zahvaća lice i odgovoran je za simptome uključujući herpes, koji se manifestira kao skup bolni mjehuri, najčešće na i oko usana. Prema Američkoj akademiji za oftalmologiju, vjerojatnije je da će HSV-1 uzrokovati infekcije oka nego HSV-2.

Tip 2
Herpes simplex virus tipa 2 (HSV-2) je spolno prenosivom obliku virusa. Iako ova vrsta uzrokuje simptome uglavnom u genitalijama, može zahvatiti i oči. Infekcija bilo kojim oblikom virusa obično nastaje kao posljedica kontakta koža na kožu sa zaraženom osobom koja već ima infekciju.

Virus se često nalazi u stanje mirovanja u živčanim stanicama i može putovati duž živaca do oka nakon njegove aktivacije. Velik dio populacije zarazi se virusom u nekom trenutku života, ali ne razviju svi simptome kao posljedicu.

Koji su simptomi očnog herpesa?

Kada se razvije bolest oka izazvana herpes virusom, pacijent može doživjeti različite simptome koji se ponekad mogu pojaviti na oba oka, ali obično više zahvaćaju jedno oko nego drugo. Neki od simptoma očnog herpesa ovise o zahvaćenom dijelu oka. Primjeri ovih simptoma uključuju:

  • Osjećaj prašine u oku;
  • Glavobolja;
  • fotoosjetljivost;
  • Crvenilo;
  • Trgajući se

Ponekad se mogu razviti herpes ranice na gornjem dijelu kapaka. Mogu nalikovati osipu s mjehurićima. Mjehurići stvaraju kruste koje obično zacijele unutar 3-7 dana.

Ako virus herpesa zahvati rožnicu, unutrašnjost oka ili mrežnicu, moguće je pogoršanje vida. Obično herpes na oku ne uzrokuje jaku bol, iako izgled oka to ne mora ukazivati.

Simptomi infekcije virusom herpes simplex koji zahvaća oko mogu biti vrlo slični simptomima infekcije virusom varicella-zoster, koji uzrokuje vodene kozice. Međutim, veća je vjerojatnost da će infekcija virusom varicella-zoster rezultirati karakterističnim osipom koji se vidi samo u jedno oko. Drugo stanje koje može imati slične simptome je konjunktivitis.

Kako dolazi do infekcije herpes simplex virusom?

Herpes simplex virus prenosi se putem zračno-kapljični put ili na Seksualni kontakt. Nakon infekcije, virus putuje kroz tjelesne živce, što može uključivati ​​i one u oku. U nekim slučajevima virus uđe u tijelo i ne uzrokuje nikakve probleme ili simptome, ovaj oblik virusa opisuje se kao latentni. Određeni okidači ponekad mogu uzrokovati da se latentni virus počne razmnožavati i izazvati iritaciju oka. Primjeri ovih okidača uključuju:

  • Vrućica;
  • Veliki kirurški ili stomatološki zahvati;
  • Stres;
  • Opekline od sunca;
  • Trauma ili ozbiljna ozljeda

Virus herpesa je visoko zaraženo. Međutim, neće svaka osoba koja se zarazi ili dođe u kontakt s virusom herpesa razviti herpes na oku.

Kako se dijagnosticira očni herpes?

Oftalmolozi (očni liječnici) slikanjem dijagnosticiraju herpes virusnu bolest oka povijest bolesti (povijest bolesti) pacijenta i pitati o njegovim tegobama. Liječnik može pitati pacijenta kada je prvi put primijetio simptome i što ih pogoršava ili poboljšava.

Nastupit će i očni liječnik sistematski pregled na oku. Ovaj pregled uključuje korištenje posebnog mikroskopa poznatog kao procjepna svjetiljka za vizualizaciju površine oka i potencijalno kapka.

Oftalmolog obično može dijagnosticirati očni herpes prema pregled rana. Ako je infekcija zahvatila dublje slojeve oka, potrebno je koristiti posebne uređaje za mjerenje očnog tlaka. Specijalist treba pregledati dublje slojeve očiju kad god je to moguće.

Kao dio dijagnoze, oftalmolog također može uzeti uzorak bula za kulturu. Ovaj se uzorak zatim šalje u laboratorij kako bi se testirala prisutnost herpes simplex virusa. U većini slučajeva očni herpes zahvaća prozirni prednji dio oka. Ovo stanje je poznato kao epitelni keratitis. Ako očni herpes zahvaća dublje slojeve rožnice, poznat je kao stromalni keratitis. Ovo stanje je ozbiljnije jer može uzrokovati ožiljke (fibrozu) na rožnici, što može trajno utjecati na vid.

Što je liječenje očnog herpesa?

Trenutačno ne postoji lijek za herpes očne bolesti. Međutim, očni liječnik može propisati lijekove koji ublažiti simptome stanja dok ne prođe. Mjesto očnog herpesa određuje mogućnosti liječenja:

Kapci
Moguće je propisati lokalne masti kao što su antivirusni ili antibiotska krema, koju pacijent pažljivo nanosi na kapke. Antibiotske kreme neće izliječiti infekciju herpesom, ali će spriječiti druge bakterije da uđu u otvorena područja kapka s mjehurićima.

Vanjski dio očiju
Ako očni herpes zahvaća samo vanjske slojeve oka, liječnik može propisati antivirusne kapi za oči ili uzimanje oralnih antivirusnih lijekova kao što je aciklovir. Ovi lijekovi pomažu smanjiti učinke virusne infekcije i mogu skratiti trajanje simptoma.

Unutarnji dio očiju
Ako je virus herpesa zahvatio dublje slojeve oka, oftalmolog može propisati antivirusne kapi za oči i oralne lijekove. Također se mogu propisati kortikosteroidne kapi za oči. Ove kapi pomažu smanjiti upalu oka, ali mogu dovesti do povećanja očnog tlaka.

Što je prevencija očnog herpesa?

Jer očni herpes može uzrokovati dodatne infekcijeneki liječnici preporučuju redovito uzimanje antivirusnih lijekova kako bi se smanjio rizik od ponavljanja očnog herpesa.

Ponovljene infekcije oka herpesom mogu dovesti do većeg oštećenja očiju, zbog čega su neophodne sprječavanje recidiva od bolesti. Moguće je da specijalist preporuči pacijentu da uzme antivirusni lijek nekoliko dana prije operacije kako bi se spriječilo da stres intervencije aktivira latentni virus.

Iako ne postoji lijek za očni herpes, terapija može smanjiti trajanje simptoma. Ako se pojave ponavljajuće infekcije oka ili započne ispitivanje gubitka vida, potrebno je potražiti oftalmologa radi procjene i savjeta o dodatnim tretmanima.

Reference:
1. Američko udruženje za pedijatrijsku oftalmologiju i strabizam (AAPOS). Herpesna bolest oka
2. Američka udruga ortodonata (AAO). Što je herpes keratitis?
3. Američka udruga ortodonata (AAO). Demistificiranje očnog herpes simplex virusa
4. Medicinske vijesti danas. Kako izgleda herpes na oku?

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki