Svaki vegetarijanac bi trebao znati: supernamirnice koje treba dodati na jelovnik

Zdrav način života u posljednje vrijeme preferira sve više ljudi. Mnogi vjeruju da to znači suzdržavanje od svih životinjskih proizvoda u prehrani. Međutim, ako ste vegan, bilo bi dobro da se usredotočite na superhranu uz koju ćete se zajamčeno osjećati kao energični superheroj.

GOLO dijeta je vrlo popularna, ali postoje rizici

Kada jedete kako biste svome tijelu dali hranjive tvari koje zaslužuje, nećete pogriješiti ako svom jelovniku dodate više veganske superhrane.

Bez obzira jeste li već iskusni u pripremi hranjivih veganskih obroka ili samo želite dodati više biljne energije na svoj tanjur, ove su supernamirnice savršen način da poboljšate svoju izvedbu i svom tijelu pružite ljubav koju zaslužuje.

Dobro uravnotežena veganska prehrana, koja se sastoji od širokog izbora povrća, voća, mahunarki, žitarica, sjemenki i orašastih plodova, već je sastavljena od čitave hrpe izvrsne superhrane pogodne za vegane. Možda neke od njih već uživate konzumirati.

Superhrana je visoko hranjiva hrana koja podržava vaše zdravlje. Ali nijedna hrana nije lijek za sve.

Zapravo, radi se o uravnoteženoj i zdravoj prehrani koja uključuje namirnice koje definiramo kao superhranu. To uključuje i vegetarijansku i vegansku superhranu. Ali ne, ne biste trebali izbaciti druge zdrave namirnice, osim ako nisu one koje ste odlučili ne jesti.

Evo popisa najboljih veganskih superhrana:

Leća i grah

I leća i grah izvrsni su izvori željeza i folata te sadrže velike količine proteina, vlakana i magnezija. Mahunarke također mogu poboljšati razinu kolesterola, sniziti krvni tlak i zaštititi od bolesti srca. Zbog visokog udjela bjelančevina izvrsna su zamjena za životinjske bjelančevine u bezmesnoj prehrani.

Nutricionisti iznenađujuće: Cezar salata izuzetno štetna

Kelj

Ako tražite supermoćno zeleno povrće, ne tražite dalje od kelja. Tijekom proteklih nekoliko desetljeća popularnost ove zelene biljke iz roda krstašice naglo je porasla jer sadrži mnogo vitamina i minerala.

Prema studijama, samo jedna zdjelica kelja sadrži gotovo 3 grama proteina i 2,5 grama vlakana, kao i folate, omega-3 masne kiseline, lutein, fosfor, kalij, cink i kalcij, kao i vitamine A, C , i K. Kovrčavi sirovi kupus koristite kao zelenu salatu ili ga pripremite za prženje. Neki ljudi čak peku ili prže kelj u pećnici kao zdravu alternativu hrskavom čipsu.

Avokado

Iako zasićene životinjske masti začepljuju arterije i mogu dovesti do bolesti srca, istraživanja pokazuju da su masti koje se nalaze u mnogim biljnim namirnicama dobre za naše zdravlje. Na primjer, avokado je bogat mononezasićenim masnoćama koje su važne za održavanje zdravog izgleda kože i kose.

Osim toga, mononezasićene masti mogu smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti. Avokado je također bogat kalijem, vitaminom K, vitaminom E i folatom. Narezani avokado ukusan je dodatak gotovo svakom sendviču ili salati.

5 namirnica koje podgrijavanjem postaju opasne

Špinat

Špinat je izvrsna superhrana s brojnim zdravstvenim prednostima. Sadrži visoku razinu vitamina A, magnezija i željeza, što ga čini izvrsnim za dobivanje važnih vitamina i minerala.

Špinat je također bogat antioksidansima, koji mogu pomoći u smanjenju upale i održavanju zdrave kože i kose. Da biste u potpunosti iskoristili blagodati ovog hranjivog povrća, zašto ne biste probali zdjelu vruće juhe od špinata? Ukusan je, hranjiv i sigurno će zadovoljiti vaše nepce./ zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki