Usklađenost s rotacijom usjeva omogućuje izbjegavanje problema s žetvom, njezinom kvalitetom i količinom.
Poznato je da je lavovski dio slobodnog prostora u vrtu dodijeljen krumpiru, koji se ne preporučuje uzgajati na jednom mjestu duže od dvije godine.
Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, znanstveni agronom i dizajner krajolika, rekla nam je što saditi nakon krumpira.
Plodored
Ova vrsta vrtlarske vještine omogućuje izbjegavanje širenja bolesti i štetnika, što je neizbježno kada se iste biljke uzgajaju na jednom mjestu nekoliko godina zaredom.
Plodored i krumpir
Pripada obitelji noćurka, blizak je rođak rajčice, patlidžana i paprike.
Sve te biljke spremno troše hranjive tvari iz tla, uključujući fosfor i kalij, ostavljajući za sobom umorno tlo.
Što se tiče krumpira, štetnici insekata i gljivične bolesti često rastu u osiromašenom tlu. Stoga je uz plodored u jesen dobro tretirati fungicidima.
Što posaditi
1. Najbolji izbor je zelena gnojidba od koje se obično preporučuju gorušica, lucerna, mahunarke, žitarice i univerzalna facelija.
2. Od povrtlarskih kultura sljedbenici krumpira su kupus, krastavci, mrkva i cikla, kao i rotkvica (nema čestih bolesti i štetnika).
3. Dobra je opcija za sadnju luka i češnjaka, koji će dati dobru žetvu, kao i podršku za štetnike i patogene.
4. Od korisnih sitnica u krumpirištu će niknuti peršin, kopar i špinat.
Loša ideja
Prvo, nema smisla saditi biljke iz obitelji noćurka. Iscrpit ćete se tjeranjem štetnika i tretiranjem sadnica.
Drugo, tabu – sve su to bobičaste biljke. Ne sadite grmove malina i jagoda u iscrpljeno tlo ako želite ubrati podnošljiv urod.
Treće, voćke vam se također neće svidjeti ako ih posadite tamo gdje je prošle godine rastao krumpir.
Ranije smo govorili o njemačkoj metodi sadnje krastavaca.