Prehrambene navike mogu poboljšati san

Pravilna prehrana može značajno poboljšati kvalitetu sna. Ovu tvrdnju podupiru brojna istraživanja.

Nesanica je ozbiljan problem. Prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u, jedna trećina odraslih ne spava dovoljno dnevno. Kao rezultat toga, pribjegavaju tabletama za spavanje na recept, pomagalima za spavanje bez recepta, biljnim dodacima prehrani, čajevima, drugim napicima i određenim tehnikama meditacije.

Često zanemaren problem koji može narušiti kvalitetu sna je nepravilna prehrana ili konzumacija štetnih proizvoda. Baš kao što prehrana može utjecati na razne procese u mozgu i tijelu koji reguliraju krvni tlak, kolesterol u krvi, težinu i druge čimbenike zdravlja, može utjecati i na procese koji reguliraju san.

Prema studiji objavljenoj u Journal of Nutrients, u kojem je sudjelovalo više od 400 žena iz Sjedinjenih Država, pridržavanje mediteranske prehrane pozitivno je utjecalo na kvalitetu njihova sna. Sudionici koji su se strože pridržavali ove dijete imali su 30% kvalitetniji san u odnosu na one koji su je prekršili.

Također je utvrđeno da određene namirnice mogu imati veći utjecaj na kvalitetu sna. Voće, povrće i mahunarke, primjerice, imaju značajan pozitivan učinak na različite aspekte kvalitete sna.

Osim toga, stručnjaci su primijetili ovisnost o dozi u učincima hrane na san, odnosno povećana konzumacija mahunarki dovodi do većeg poboljšanja sna.

Mediteranska prehrana nije jedina koja bi mogla biti korisna za spavanje. Važnije su zdrave komponente ovakvog načina prehrane, poput unosa više voća i povrća, mahunarki, cjelovitih žitarica i zdravih masnoća. Ovakav pristup prehrani može se postići bilo kojom prvenstveno biljnom prehranom.

Unos hrane bogate vlaknima pozitivno utječe na crijevni mikrobiom čije je stanje povezano s kvalitetom sna i normalnim cirkadijalnim ritmom.

Cirkadijalni ritam utječe na mnoge procese u tijelu, uključujući hormonsku aktivnost i ciklus spavanja i budnosti. Osim toga, crijeva sudjeluju u sintezi neurotransmitera serotonina koji potiče pozitivne emocije i sudjeluje u regulaciji sna.

Polifenoli koji se nalaze u voću i povrću, s druge strane, utječu na rad srca i određene receptore u mozgu koji su također povezani sa spavanjem.

Reference:

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki