Je li palmino ulje dobro ili loše?

Palmino ulje jedan je od najčešćih sastojaka u modernoj globalnoj prehrambenoj industriji.

Opasna hrana s palminim uljem

Palmino ulje sadrži uravnoteženu kombinaciju zasićenih i nezasićenih masti. Crvenkaste je ili narančaste boje, polučvrste teksture na sobnoj temperaturi.

Specifičan sastav palminog ulja čini ga pogodnim za razne kulinarske i industrijske svrhe.

Palmino ulje izvor je transmasti koje se povezuju s brojnim zdravstvenim problemima, uključujući bolesti srca, pretilost i dijabetes.

Iako palmino ulje ne sadrži kolesterol, ima puno zasićenih masti. Takva prehrana povezuje se s povišenom razinom “lošeg” LDL kolesterola.

U isto vrijeme, međutim, palmino ulje se koristi za sprječavanje nedostatka vitamina A, sadrži i vitamin E koji pomaže u borbi protiv demencije. To je najavio nutricionist i endokrinolog Viktor Zhilyaev.

Ljudi stariji od 40 godina trebali bi zaboraviti na ovaj sok, vrlo je štetan

Prema riječima stručnjaka, palmino ulje se koristi u mnogim proizvodima, ali nisu svi opasni. Vitamin E koji sadrži snažan je antioksidans koji sprječava oksidaciju masnoća u tijelu i štiti od raznih bolesti.

Nutricionistica precizira da je dosta kaloričan – sadrži oko 900 kalorija na 100 grama. Glavna opasnost od takvog ulja je njegovo zagrijavanje na temperature iznad 200 stupnjeva. U takvim uvjetima oslobađa kancerogene tvari koje povećavaju rizik od raka.

„Naime, palmino ulje može se dodati u sastav sladoleda umjesto mliječne masti. Tada proizvođači obično napišu “biljno ulje” ili “zamjena za mliječnu mast”, ističe.

Stručnjak dodaje da se takav sladoled može bez problema konzumirati, jer nije podvrgnut toplinskoj obradi./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki