Koji čimbenici pogoršavaju psorijazu?

Koji čimbenici pogoršavaju psorijazu?

Izvor: iStockphoto

Psorijaza je imunološki posredovana kožna bolest za koju veliku ulogu igra genetska predispozicija. Patogenetski mehanizmi koji dovode do razvoja psorijaze su složeni i uključuju interakciju između prirođenih i stečenih imunitet. Mnogi čimbenici mogu izazvati pogoršanje psorijaze. Nedavne studije pokazale su da je to povezano sa sustavnim upala i povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, psorijaza je povezana s drugim autoimunim i upalnim stanjima.

Utvrđeno je da se psorijatične lezije češće pojavljuju na dijelovima kože koji su bili pod utjecajem različitih vanjskih utjecaja. Iritacija od ultraljubičaste zrake dovodi do pojave novih lezija. Povećano onečišćenje okoliša ključno je za pogoršanje zdravlja kože. Korištenje mnogih kemikalija, kao i oštećenja od djelovanja UV zraka, dovodi do oksidativnog stresa u koža. Vjeruje se da je kadmij vodeći čimbenik koji uzrokuje pogoršanje psorijaze. Neka su istraživanja pokazala da izloženost ovom metalu oštećuje rad imunološkog sustava. Postoji dokazana veza između streptokoknih infekcija i razvoja psorijaze. U bolesnika s rekurentnim infekcijama krajnika preporuča se tonzilektomija – uklanjanje krajnika. To će poboljšati njihovu kvalitetu života i pridonijeti boljoj kontroli psorijaze.

Pušenje i potrošnja alkohol također su faktori rizika za razvoj bolesti. Slučajevi psorijaze su češći kod pušača. Promjene u načinu prehrane utječu na sastav i zdravlje crijeva mikrobiom. Poremećaj ravnoteže u crijevnoj flori dovodi do promjena u lučenju citokina koji su važni za upalne procese koji se javljaju kod psorijaze. Vjeruje se da preferirano uključivanje višestruko nezasićenih masnih kiselina, folne kiseline, vitamina D i antioksidansa u prehranu može imati povoljan učinak na bolju kontrolu psorijaze. Metabolički sindrom i pretilost drugi su čimbenici rizika koji često idu ruku pod ruku s psorijazom.

Nakupljanje povećanih količina masnog tkiva također je povezano s povećanim otpuštanjem nekih medijatora iz njega, koji dovode do niskog stupnja upala. To pridonosi razvoju psorijaze. Leptin je tkivni hormon iz masnog tkiva koji utječe na upalne procese i imunološki odgovor. Visoke razine ovog hormona suzbijaju diferencijaciju imunoloških stanica, što snižava obrambene mehanizme i pogoduje nastanku psorijaze.

Reference:

Materijal je informativan i ne može zamijeniti konzultacije s liječnikom. Prije početka liječenja potrebno je konzultirati liječnika.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki