Noćno znojenje – znak raka

Hiperhidroza, tj. obilno znojenje tijekom sna zapravo može biti znak opasnih bolesti, upozorava dr. Deborah Li u intervjuu za izdanje “Express”.

Konkretno, napominje dr. Li, noćna hiperhidroza karakteristična je za onkološke bolesti.

“U nekim slučajevima ovaj simptom može značiti prisutnost tako ozbiljnih bolesti kao što su leukemija – rak krvi i limfom – rak limfnog sustava”, objašnjava liječnik.

Doktorica Deborah Li pojašnjava da do znojenja tijekom sna može doći i kod puno manje opasnih procesa u tijelu nego kod rasta kancerogenih tumora.

No, unatoč tome, noćnu hiperhidrozu doista treba shvatiti kao “crveno svjetlo”, signal da ovaj simptom zahtijeva potrebnu pozornost, pregled kod specijaliste s odgovarajućim pretragama. “Noćno znojenje ne treba shvatiti olako ako se javlja više od jednom u noći i traje već nekoliko tjedana”, dodaje dr. Li.

Iznenadno znojenje čest je simptom srčanog udara

Prema njezinim riječima, postojeći podaci istraživanja pokazuju da je noć ono doba dana kada maligne stanice mogu biti posebno aktivne u svom razmnožavanju, rastu i širenju.

Ako osoba koja spava stvarno osjeća intenzivno, obilno znojenje noću, ako se budi s osjećajem mokre glave, mokre posteljine i pidžame, ni u kojem slučaju ne zanemarite ovo stanje.

Dr. Li dodaje da ako se doista radi o raku, osim hiperhidroze može se primijetiti povišena temperatura, umor, svrbež kože.

Yana BOYADJIEVA

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki