Ledeni ili točnije ohlađeni čaj priprema se od zelenog ili crnog čaja koji se zatim hladi uz dodatak leda.
Dodaje se i menta, sok od agruma, šumske jagode, suho cvijeće, začini – ima raznih opcija.
Takvo piće je ugodno za mnoge ljude, tonira, daje energiju, potiče mentalnu aktivnost, poboljšava raspoloženje zbog ugodnog okusa.
Osim toga, i zeleni i crni čaj sadrže niz korisnih tvari, uključujući antioksidanse i elemente u tragovima. U isto vrijeme, ispijanje ledenog čaja nosi određene rizike.
Konstantno pijenje mineralne vode predstavlja opasnost od bubrežnih kamenaca
Na primjer, ovisnost o njemu može pridonijeti stvaranju kamenaca. „Ledeni čaj sadrži oksalate koji sudjeluju u stvaranju kamenaca u organskom sustavu čovjeka. Stoga u rizičnu skupinu spadaju osobe sklone bubrežnim kamencima”, objašnjavaju liječnici.
Druga opasnost od ledenih pića je njihova sposobnost da poremete izmjenu topline u tijelu, izazivajući vaskularne grčeve. Kao posljedica takvog procesa može doći do poremećaja srčanog ritma – aritmije.
“Hladan čaj ne smije biti hladniji od +20 stupnjeva”, preporučuju stručnjaci. I za kraj, nemojte piti hladne napitke natašte, izbjegavajte industrijski proizvedene ledene čajeve koji sadrže puno šećera i umjetnih dodataka.
Yana BOYADJIEVA