Koji su uzroci izostanka menstruacije?

Funkcija jajnika normalna menstrualnog ciklusa prolazi kroz folikularno-preovulatornu fazu i letulalno-postovulatornu fazu. Karakteristike endometrija također mijenjaju i prolaze kroz proliferativnu – preovulacijsku i sekretorno – postovulacijsku fazu. Redovita pojava menstruacija zahtijeva preciznu vremensku i kvantitativnu regulaciju ravnoteže više spolova hormoni. Vodeća je osovina hipotalamus-hipofiza-jajnici.

Hipotalamus osigurava pulsirajuće oslobađanje hormona koji oslobađa gonadotropin. Potiče sintezu i izlučivanje letiniziranje – LH i stimulacija folikula – FSH hormon iz prednjeg režnja hipofize. Ovi hormoni djeluju na funkciju jajnika i reguliraju razvoj folikula i otpuštanje hormona iz jajnika, i to – estrogena, progesterona i androgena. Razvoj zrelog folikula stvara brzi porast razine estrogena i dovodi do povećanja koncentracije LH. Ovi uvjeti su neophodni za normalan tijek ovulacije. Nakon ovulacije ovaj hormon potiče luteinizaciju i omogućuje stvaranje žutog tijela. Oslobađa estrogen, ali i visoke razine progesteron.

U trenutku začeća, funkcija žutog tijela nadopunjena je ljudskim korionskim gonadotropinom koji luči rani placentni profoblast. Strukturni je analog od LH i pogoduje održavanju funkcije žutog tijela za trudnoću. Ako ne dođe do začeća, dolazi do regresije u razvoju žutog tijela i smanjenja razine progesterona i estrogena. Izostanak menstruacije – amenoreja posljedica je disregulacije opisanih mehanizama, ali i nekih drugih stečenih stanja. Stenoza od grlić maternice može biti posljedica stvaranja postoperativnog ožiljka i promjene njegove arhitektonike nakon dilatacije, kiretaže, konizacije, infekcije ili neoplastičnih bolesti. Stenoza zahvaća unutarnju površinu cerviksa i može uzrokovati nedostatak menstruacijaabnormalno krvarenje, dismenoreja ili čak neplodnost.

Intrauterine priraslice nastaju zbog različitih procesa koji dovode do pojave ožiljaka, gustih priraslica i potpunog zatiranja šupljine maternice. Endometrij sastoji se od dva sloja – funkcionalnog, koji prekriva šupljinu endometrija i bazalnog, koji osigurava regeneraciju funkcionalnog sloja tijekom svakog menstrualnog ciklusa. Redovito uništavanje bazalnog endometrija sprječava njegovo zadebljanje kao odgovor na hormoni jajnika. Oštećenje strukture endometrija može biti posljedica intervencija poput kiretaže, spontanog pobačaja ili pobačaja praćenog infekcijom. U nekim slučajevima to se može primijetiti kod poroda carskim rezom ili infekcije uz upotrebu intrauterinih kontraceptiva.

Ovisno o stupnju formiranja ožiljaka i priraslica, pacijentice mogu doživjeti amenoreju, hipomenoreju ili ponovljene pobačaje zbog poremećaja u procesu stvaranja posteljice. Drugi razlog izostanka menstruacije je hipergonadotropni hipogonadizam. Ovo stanje karakterizira smanjena ili odsutna funkcija jajnika i povišene koncentracije u serumu LH i FSH. Stanje je uzrokovano disfunkcijom jajnika i nema abnormalnosti u funkcijama osovine hipotalamus-hipofiza. Taj se proces ponekad naziva preuranjena menopauza ili prijevremena menopauza iscrpljivanje rezerve jajnika. U ovim stanjima uočava se promjena u funkciji jajnika prije konačnog iscrpljivanja rezerve, što se očituje poremećajima u redovitosti menstrualni ciklus.

Hipergonadotropni hipogonadizam može biti stečeno stanje koje je posljedica infekcije, izlaganja štetnim čimbenicima iz okoliša ili autoimunih procesa. Neki od vodećih čimbenika iz svakodnevnog života su pušenje, izloženost kemikalijama, teškim metalima, pesticidima i otapalima. Disfunkcija jajnika može biti posljedica autoimune zahvaćenosti hipofize, koja je često povezana s hipotireozom i insuficijencijom nadbubrežne žlijezde, ili može biti posljedica sistemskog lupusa eritematozusa. U nekim slučajevima disfunkcija jajnika može se uočiti nakon kirurških zahvata zbog uklanjanja jajnika i cista na jajnicima, endometrioza ili teške oblike upalne bolesti zdjelice. Izostanak menstruacije također se može primijetiti kod pacijentica liječenih kemoterapijom i radioterapijom za neoplastične ili autoimune bolesti.

Reference:

Williamsova ginekologija, 4. izdanje, McGraw Hill Education, 2020

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki