Top 5 pravila za hipertoničare

Liječnici podsjećaju da kada osoba boluje od hipertenzije, zdravlje osobe ne ovisi samo o tabletama, već i o načinu života, a posebno o prehrani.

Stručnjaci preporučuju pet osnovnih pravila kojih bi se hipertoničari trebali pridržavati kako bi spriječili veće zdravstvene probleme.

Pravilo 1

Kontrolirajte unos soli. Prema liječnicima, osobama koje pate od hipertenzije važno je smanjiti unos soli – ne više od 6 grama dnevno. Poluproizvodi, brza hrana i konzervirana hrana karakteriziraju velike količine soli – njihovu upotrebu treba strogo kontrolirati ili potpuno izbaciti.

Čučanj liječi srce

Pravilo 2

Manje brzih ugljikohidrata. U prehrani hipertenzivnih bolesnika trebalo bi biti što manje lako probavljivih brzih ugljikohidrata: šećera, meda, pekmeza, slatkiša.

Pravilo 3

masna i začinjena hrana – samo kao iznimka. Meso i mliječne proizvode, kobasice i paštete, iznutrice, maslac, prženu hranu, kao i začinjena jela treba isključiti iz prehrane bolesnika s hipertenzijom ili ih konzumirati iznimno – u malim količinama na blagdane.

Jednostavan test za provjeru imate li problema sa srcem

Pravilo 4

Jedite proteine. Količina proteina koja se preporučuje kod hipertenzije je 1,5 grama po kilogramu tjelesne težine. Najbolji izvori su nemasni: svježi sir, pileća prsa, mahunarke, puretina.

Pravilo 5

Štetne proizvode zamijenite korisnima. Ovo je ono što liječnici posebno preporučuju:

Masti – 75 grama dnevno. Da biste ih dobili, koristite kukuruzno, sojino, repičino ili maslinovo ulje, koji su bogati višestruko nezasićenim masnim kiselinama.

Četiri proizvoda koji vam uništavaju srce

Povrće – svježe ili kuhano. Koristite brokulu, cvjetaču, slatku papriku, rajčicu, špinat.

Brašno – samo ne proizvodi od bijelog brašna. Ako jedete kruh, napravite ga od brašna cjelovitih žitarica.

Desert – voće i bobičasto voće. Zahvaljujući obilju vitamina i vlakana, učinkovito pomažu u uklanjanju viška kolesterola./zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih štiva za svakoga!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki