Razrjeđivač krvi koristi se za liječenje akni

Vrsta lijeka koja se obično koristi za visoki krvni tlak također se može koristiti za tvrdokorne akne kod žena. Lijek nije antibiotik i naširoko se propisuje za akne na mnogim mjestima, ali do sada nije bilo dostupnih znanstvenih dokaza o njegovoj učinkovitosti kod kožnih bolesti.

Acne vulgaris karakteriziraju jasne, jasne lezije na koži koje se pojavljuju zbog začepljenih pora. Glavni mehanizam nastanka akni su hormoni – androgeni, koji potiču lučenje sebuma. Sebum je izlučevina koja začepljuje žlijezde lojnice.

Obično se inicijalno propisuju lokalni tretmani za akne, najčešće u obliku gelova i krema. Oni mogu ili smanjiti bakterije na površini kože i tako zaustaviti upalu, ili pomoći u uklanjanju stanica kože koje više ne služe ničemu (taj se proces naziva piling).

U slučajevima kada te metode ne djeluju, stručnjaci propisuju i antibiotike koji također smanjuju bakterije i upale kože. Međutim, prekomjerna uporaba antibiotika može dovesti do otpornosti na antibiotike.

Spironolakton je vrsta lijeka koji se obično koristi za liječenje visokog krvnog tlaka i zatajenja srca. Međutim, njegov učinak blokiranja androgena u tijelu omogućuje njegovu upotrebu u liječenju akni. Kada androgeni ne mogu proizvoditi sebum, žlijezde lojnice se ne mogu začepiti, pa lijekovi mogu biti dobra metoda da se riješite akni.

Akne u većini slučajeva nestaju tek do 30. godine života, no vjerojatno će i dalje biti prisutne na koži. Još jedna opasnost od nedjelovanja prema aknama su ožiljci od njihovog teškog tijeka. U mnogim slučajevima u kojima akne traju godinama, oboljeli dijele emocionalni i mentalni stres koji se izražava u sramu, brizi, nesigurnosti i sumnji u sebe.

33% žena s aknama tijekom puberteta i dalje će biti pogođeno stanjem kože godinama kasnije.

Studija istraživača sa Sveučilišta Southampton pokazala je značajna poboljšanja stanja kože nakon uzimanja spironolaktona. Uzimanje lijeka može biti spas za osobe koje pate od akni kod kojih nijedna druga metoda liječenja ne djeluje. Još jedna njegova korist je smanjenje uzimanja antibiotika.

Reference:
Santer, M. (2023., 16. svibnja) Učinkovitost spironolaktona za žene s acne vulgaris (SAFA) u Engleskoj i Walesu: pragmatično, multicentrično, faza 3, dvostruko slijepo, randomizirano kontrolirano ispitivanje. Preuzeto 18. svibnja 2023. s https://doi.org/10.1136/bmj-2022-074349

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki