8 znakova da ne podnosite gluten

Gluten se često naziva tihim ubojicom jer može uzrokovati kronična oštećenja u cijelom tijelu. Ponekad pacijent nije ni svjestan posljedica konzumiranja glutena. Stoga je bolje provjeriti ima li vaše tijelo netoleranciju na njega.

Što će se dogoditi s našim tijelom ako prestanemo jesti kruh svaki dan: 8 neočekivanih promjena

Ovdje je popis simptoma osjetljivosti na gluten.

1. Problemi s gastrointestinalnim traktom

Simptomi su uglavnom povezani s crijevima: mučnina, nadutost, proljev, bol pa čak i zatvor. Ljudi često ove simptome povezuju s drugim bolestima. A pacijentima se pogrešno dijagnosticira sindrom iritabilnog crijeva.

Studije potvrđuju da 10-15% svjetske populacije boluje od IBS-a. Ali ova se dijagnoza može postaviti osobama osjetljivim na gluten koje ne dobiju odgovarajuće liječenje, tako da simptomi ne nestaju.

2. Neobjašnjive promjene težine

Intolerancija na gluten može uzrokovati gubitak i debljanje bez vidljivog razloga. To se događa zbog upalnih procesa na staničnoj razini i metaboličkih poremećaja.

Nagla promjena težine može pratiti i druge neugodne bolesti. No može biti povezano s intolerancijom na gluten ako je popraćeno drugim simptomima malapsorpcije.

Nutricionist je naznačio koliko bismo točno orašastih plodova trebali pojesti svaki dan

3. Hormonska neravnoteža

Postoji izravna veza između intolerancije na gluten i hormonalnih poremećaja koji se mogu javiti kao neredoviti menstrualni ciklusi, nagle promjene tjelesne težine, PMS i poremećaji spavanja.

Hormonski problemi uzrokovani intolerancijom na gluten mogu se pogoršati tijekom puberteta, trudnoće i menopauze. Imajte na umu da se ovi simptomi uglavnom prepoznaju među ženama.

4. Problemi sa središnjim živčanim sustavom

Gluten povećava upalu i propusnost crijeva. Kao rezultat toga, simptomi osjetljivosti na gluten mogu uključivati ​​probleme s koncentracijom, depresiju, anksioznost, nesanicu i umor.

Neki ljudi s intolerancijom na gluten osjećaju razdražljivost i osjećaj da lako gube misli i imaju lošu koncentraciju.

Prema jednoj studiji, osobe s intolerancijom na gluten sklonije su migrenama od ostalih ljudi. Međutim, uzroci glavobolje mogu biti vrlo različiti. Osoba koja je alergična na gluten može osjetiti glavobolju 30-60 minuta nakon jela.

Pomaže li riža kod mršavljenja?

5. Problemi s kožom i noktima

Keratoza kose i herpetiformni dermatitis dva su stanja kože koja su izravno povezana s intolerancijom na gluten. Simptomi uključuju svrbež i osip koji se mogu pojaviti na rukama, torzu, licu, stražnjici, laktovima i rubu kose.

Drugi simptom su oslabljeni i lomljivi nokti. Ostale iritacije kože poput ekcema mogu signalizirati blokadu uzrokovanu glutenom.

6. Loše stanje zuba

U slučaju intolerancije na gluten, apsorpcija potrebnih elemenata i minerala u crijevima je poremećena. To se također odnosi i na kalcij. Posljedica mogu biti problemi sa zubima i usnom šupljinom: preosjetljivost cakline, karijes i ranice na sluznici.

Ako dobro brinete o svojim zubima, ali ipak primjećujete probleme, to bi moglo biti uzrokovano konzumacijom glutena.

Ljekovita svojstva oraha

7. Anemija uzrokovana nedostatkom željeza

Vrlo često se celijakija dijagnosticira zbog anemije nedostatka željeza. Simptomi ove bolesti uključuju smanjeni volumen krvi, umor, otežano disanje, glavobolju, blijedu kožu, pa čak i artritis.

Željezo je slabo probavljivo, jer kod intolerancije na gluten postoji kršenje njegove apsorpcije u crijevima.

8. Autoimune bolesti

Mnogi ljudi s autoimunim bolestima imaju povijest intolerancije na gluten. Celijakija je autoimuna bolest u kojoj imunološki sustav napada vlastite crijevne stanice nakon što u njih uđe gluten.

Problem se dodatno pogoršava činjenicom da ova autoimuna bolest povećava rizik od razvoja drugih autoimunih bolesti, kao što su autoimuni tiroiditis, autoimuna bolest jetre, Crohnova bolest, dijabetes, vitiligo, reumatoidni artritis i multipla skleroza.

Štitnjača je “kriva” za višak kilograma

Kako liječiti osjetljivost na gluten?

1. Istražite sami! Vaš liječnik će uzeti uzorak krvi i provjeriti postoje li antitijela koja su inače prisutna u krvi osoba s celijakijom. Prije testa trebali biste uključiti gluten u svoju prehranu jer ćete tako izbjeći netočne rezultate.

2. Izbacite gluten iz prehrane. Sadržano je u:

Pšenica;

Raž;

Bulgur;

Brašno;

griz;

I u nizu drugih namirnica.

Uvijek provjerite sastav proizvoda. Držite se proizvoda koji na etiketi kažu “bez glutena”./zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih štiva za svakoga!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki