Sve o odnosima s Lucijom Taskovom: istiskivanje i sublimacija

Premještanje i sublimacija u psihologiji kao obrambeni mehanizmi su slični. Obrambeni mehanizmi nesvjesne su strategije koje koristimo kako bismo se nosili s negativnim osjećajima i emocijama. Ponekad se nađemo u situacijama u kojima moramo potisnuti svoje emocije, bilo na poslu ili negdje drugdje. Često se uočava potiskivanje neželjenih osjećaja i emocija, osobito kada ih osoba ne zna izraziti na asertivan način.

Istiskivanje kao obrambeni mehanizam omogućuje prijenos neugodnih osjećaja s izvornog izvora na drugu metu koju nije tako teško percipirati. Dok je na projekcija netko projicira vlastite negativnosti na druge, zatim na smjena osjećaji se prenose s jednog predmeta na drugi. Na sublimacija s druge strane, negativne percepcije se preusmjeravaju na nešto prihvatljivije, pretvarajući ih u zdravije.

Ako stvarno razmislite o tome, vjerojatno ćete shvatiti da smo se svi u nekom trenutku u životu suočili s raseljavanjem. Tko nije došao ljut s posla i iskalio se na najdražima kod kuće? Ili obrnuto – problemi kod kuće utječu na komunikaciju s kolegama na poslu. Međutim, u ozbiljnijim oblicima to može dovesti do problema u odnosima i imati negativan učinak u osobnoj i profesionalnoj sferi.

Istiskivanje poprima svoj najdestruktivniji oblik kada se dogodi kroz ljutnju i agresiju. Istisnuti bijes može imati dubok i štetan učinak na naše odnose s drugima, kao što je gore spomenuto, posebno s onima koji bi imali pozitivan utjecaj. Da, premještanje odvraća pažnju od naše unutarnje patnje, udaljava nas od samospoznaje.

U stvarnosti, sublimacija je vrsta istiskivanja, ali se smatra zrelijim i adekvatnijim oblikom manifestacije zaštitnog mehanizma. To je pozitivan način suočavanja s nezdravim emocijama. To je uspješan obrambeni mehanizam jer je izlaz iz negativnih unutarnjih iskustava i ni na koji način ne nanosi štetu trećoj osobi. Sublimacija pomaže razviti uspješnije i zdravije vještine za suočavanje s izazovima na konstruktivan način. Sublimacija je izražavanje sebe na autentičan način.

Manifestacija istiskivanja ili supstitucije kao obrambenog mehanizma može biti nesvjesna, dok osoba može sasvim svjesno koristiti sublimaciju. U psihoterapiji, radeći s pomakom, terapeut i klijent prvo rade na osvještavanju manifestacije ovog obrambenog mehanizma, tražeći izvorni izvor negativnih emocija. To naknadno pomaže klijentu da promijeni svoja uvjerenja i potom da traži nove zdrave mehanizme i strategije za učinkovito suočavanje.

„Svatko od nas je proizvod vlastite povijesti. Sve što se dogodilo u našoj prošlosti pridonijelo je našim uvjerenjima o drugima, svijetu i nama samima. Živimo naše živote diktirane narativima koje smo internalizirali, često na autopilotu, i ograničeni granicama onoga što nazivamo svojim identitetom. Stvarnost je takva da kada je u pitanju raseljavanje, možda ne znamo ono što ne znamo.”

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki