7% ljudi s kroničnom upalnom bolesti crijeva razvije rak

9 ½ godina prosječno je vrijeme od dijagnoze kronične upalne bolesti crijeva do otkrivanja kolorektalne displazije. To je zaključak istraživanja gastroenterologa dr. Hrista Valkova iz naše UMBAL bolnice “Carica Ivana – ISUL”, čije je druge zaključke Klinika za gastroenterologiju predstavila danas na Svjetski dan upalnih bolesti crijeva. Ostali zaključci su:

• U 7% bolesnika s kroničnim upalnim bolestima crijeva prekancerozne lezije mogu prijeći u kolorektalni karcinom;
• Ove prekancerozne lezije najčešće su smještene u rektumu i lijevom debelom crijevu i obično su u obliku polipa;
• Najčešći tip prekanceroznih lezija u kroničnoj upalnoj bolesti crijeva su kolorektalni adenomi.

Istraživanje dr. Hriste Valkova uključuje nekoliko odvojenih studija i ukupno 470 pacijenata hospitaliziranih u razdoblju od 9 godina s upalnim bolestima crijeva na Gastroenterološkoj klinici ISUL-a. Znanstveni rad proveden je pod vodstvom prof. dr. Plamena Pencheva i sadrži dubinsku statističku analizu za utvrđivanje učestalosti raka debelog crijeva u bolesnika s kroničnim upalnim bolestima crijeva. Kao rezultat rada, dr. Valkov zaključuje koje su najčešće lokalizacije i koji pacijenti imaju najveći rizik od razvoja podmukle bolesti.

Liječnici s Klinike za gastroenterologiju ISUL-a vjeruju da će ovi podaci i uključivanje pacijenata u digitalnu platformu Europske organizacije za Crohnove bolesti i kolitis – UR-CARE, pomoći njihovim kolegama da razlikuju one od njih s kroničnom upalnom bolesti crijeva i povećanim rizikom. njegovog razvoja kolorektalnog karcinoma.

Kao i kod mnogih drugih bolesti, nepostojanje nacionalnog registra za oboljele od kroničnih upalnih bolesti crijeva i redovitog praćenja njihovog stanja čini ljude u izrazito mladoj dobi između 15 i 35 godina žrtvama teških komplikacija. Prema svjetskim epidemiološkim podacima, koji se odnose i na Bugarsku, oboljelih od kroničnih upalnih bolesti crijeva mora biti između 12.000 i 20.000 kod nas je problem što se vrlo mali dio tih bolesnika liječi i prati, a vrlo velik od kojih dio mladih ostaje nedijagnosticiran, komentira prof. dr. Penchev, jedan od najvećih stručnjaka u zemlji u dijagnostici i liječenju KVB.

Primarni cilj nam je zbrinjavanje bolesnika s kroničnom upalnom bolesti crijeva koje liječimo i pratimo kako bismo im omogućili kvalitetan život i spriječili razvoj malignih komplikacija, rekao je.

Gastroenterološka klinika ISUL najveći je centar za dijagnostiku i liječenje upalnih bolesti crijeva u zemlji, a bolnica je jedna od rijetkih u kojoj se provodi kompleksno liječenje bolesnika s Crohnovom bolešću i ulceroznim kolitisom – od dijagnoze, preko imenovanja adekvatna kortikosteroidna ili biološka terapija do kirurškog liječenja komplikacija. To je i razlog zašto se najteži slučajevi u Bugarskoj primaju na Kliniku za kirurgiju, komentirali su iz bolnice.

„Nažalost, pacijenti s upalnim bolestima crijeva često zahtijevaju kirurško liječenje. Pozitivna vijest je – kako pokazuje i studija kolega – da se relativno rijetko radi o raku debelog crijeva, au većini slučajeva radi se o drugim komplikacijama kao posljedici kronične upalne bolesti crijeva. Za bolesnike s ulceroznim kolitisom – u oko 10% slučajeva postoji potreba za kirurškim liječenjem, dok za one s Crohnovom bolešću – do 60%“, objašnjava dr. Georgi Zhelev, koji zajedno s predstojnikom Klinike za kirurgiju g. ISUL prof. dr. Nikolay Penkov, jedan je od liječnika s najviše iskustva u kirurškom liječenju komplikacija ovih bolesti u zemlji.

Klinika za gastroenterologiju ISUL nedavno je primila prestižnu nagradu “Top UR-CARE Recruiter 2022” Europske organizacije za Crohn’s and Colitis (ECCO) za podatke istraživanja i uključivanje bolesnika s KVB-om u digitalnu platformu Europske organizacije za Crohn’s and Colitis – UR – NJEGA.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki