Kako dijabetes utječe na reproduktivno zdravlje muškaraca?

Kako dijabetes utječe na reproduktivno zdravlje muškaraca?

Izvor: iStockphoto

Iako je odavno poznato da pacijenti s dijabetes kršenja se uočavaju u reproduktivno zdravlje, mehanizmi kojima se to događa još nisu razjašnjeni. Utjecaj stanja može biti na pretestikularnoj, testikularnoj i posttestikularnoj razini.

Razlike u poremećajima reproduktivnog zdravlja kod dijabetesa tipa 1 i tipa 2 posljedica su specifičnosti dvaju stanja, njihova trajanja i sposobnosti metaboličke kompenzacije. Dijabetes povezan je s kršenjem kvantitativnih i kvalitativnih parametara sjemenu tekućinu. Dijabetes tipa 1 utječe na ekspresiju nekih gena koji su važni za popravak DNK u spermatozoidi. Osim toga, bolest je povezana s poremećajima mitohondrijskog metabolizma muških zametnih stanica, što smanjuje njihovu pokretljivost.

Razine inzulin važni su u održavanju cjelovitosti membrana spermija i akrosoma. U bolesnika s inzulinska rezistencija ili nedostatka inzulina, postoje poremećaji u normalnom tijeku spermatogeneza. U bolesnika sa šećernom bolešću čest je razvoj hipogonadizma koji je povezan s poremećenim lučenjem gonadotropnih hormona i promjenama u normalnim funkcijama nekih stanica. To dovodi do niskih serumskih razina gonadotropina i testosterona.

Dijabetes utječe na zdravlje testisijer je povezan s povećanim nakupljanjem slobodnih radikala i pojavom oksidativnog stresa u sjemenu tekućinu. Osim toga, bolest uzrokuje kršenje integriteta DNA u spermatozoidima, oštećuje metabolizam mitohondrija u njima i brojne procese koji se odvijaju uz sudjelovanje enzima. Dijabetes može uzrokovati oštećenje sperme ili dovesti do otežanog oslobađanja sjemene tekućine zbog upale žlijezda uključenih u te procese. To je povezano s pogoršanjem imunološkog odgovora i oštećenjem kvalitativnih i kvantitativnih parametara sjemene tekućine. Upalni proces može postati kroničan i dovesti do erektilne ili ejakulacijske disfunkcije.

Vodeći problem kod dijabetičara je morfologija i pokretljivost spermija u sastavu sjemene tekućine. Što je šećerna bolest dulje trajala do trenutka pokušaja začeća, to su promjene u pokretljivosti muških zametnih stanica bile značajnije. Mitohondrijska membrana i, točnije, njezin potencijal jednako su važni u regulaciji pokretljivosti spermija. Dijabetes ima izravan utjecaj na njegovu funkcionalnost, što objašnjava zašto se kod ovih pacijenata opaža smanjena pokretljivost muških zametnih stanica.

Reference:

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki