Štitnjača: Koja joj hrana šteti, a koja koristi

Štitnjača ima vrlo važnu ulogu u zdravlju, kontrolirajući mnoge biološke procese, od raspoloživosti energije i tjelesne temperature do apetita. Kada radi ispravno, nismo uopće svjesni njegovog postojanja, ali kada se pokvari, uzrokuje razne simptome i nelagodu, kaže nutricionistica Molly Hembree, MS, RD, LD. Odlučujući čimbenik za pravilan rad štitnjače, objašnjava, prehrana je.

Koju “hranu” želi štitnjača?

Da biste imali zdravu štitnjaču, potrebne su vam odgovarajuće količine joda, selena, tiamina i cinka u vašoj prehrani.

  • Namirnice bogate jodom su bakalar, galeo, morske alge, nemasni jogurt, kamenice, kravlje mlijeko i svježi sir.
  • Namirnice bogate selenom su orašasti plodovi, sjemenke, riba, jaja, gljive, školjke i cjelovite žitarice.
  • Namirnice bogate tiaminom (vitamin B1) su orašasti plodovi, jetra, perad, cjelovite žitarice, mahunarke, riba, pšenične klice.
  • Namirnice bogate cinkom su janjetina, tamna čokolada, kamenice, sjemenke, goveđa jetra i žitarice.

Koja hrana šteti štitnjači, a koja koristi

Postoji i hrana koju biste trebali izbjegavati ili ograničiti kako biste održali svoju štitnjaču zdravom. To su oni koji sadrže klasu spojeva zvanih goitrogeni, koji sprječavaju apsorpciju joda u tijelu.

Ti se spojevi nalaze u kupusu, prokulicama, proizvodima od soje, cvjetači, rotkvicama, špinatu i jagodama, kaže Hembree.

Sol

Vaša štitnjača treba jod da bi dobro funkcionirala. Glavni izvor joda za većinu ljudi je jodirana sol. Provjerite je li sol koju koristite doista jodirana, što možete provjeriti na njezinoj ambalaži. Morska sol i sol koja se koristi u pakiranoj ili prerađenoj hrani obično nisu jodirane.

Zeleno lisnato povrće

Špinat, zelena salata i ostalo zeleno lisnato povrće dobri su izvori magnezija, vrlo važnog minerala u gotovo svim procesima u vašem tijelu. Vaša štitnjača treba magnezij kako bi pravilno funkcionirala. Umor, grčevi u mišićima i promjene u otkucajima srca znakovi su da nemate dovoljno magnezija u tijelu.

orasi

Indijski oraščići, bademi i sjemenke bundeve (pasatembo) još su jedan odličan izvor magnezija. Orašasti plodovi pomažu štitnjači na dva načina. Ne samo da je dobar izvor magnezija, već je i bogat selenom, još jednim mineralom koji podržava štitnjaču.

Riba i plodovi mora

Riba, škampi i plodovi mora općenito su također dobri izvori joda. Za zdravu štitnjaču potreban vam je jod, ali izbjegavajte morske alge ako imate hipertireozu, što znači da vaša štitnjača proizvodi previše hormona koji kontrolira vaš metabolizam.

Gluten

Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Osim ako vam nije dijagnosticirana celijakija, ona vjerojatno neće utjecati na vašu štitnjaču. Gluten može oštetiti tanko crijevo osoba s celijakijom. Može uzrokovati ozbiljne probleme i povezuje se s povećanim rizikom od Hashimotove bolesti (koja dovodi do hipotireoze) i Gravesove bolesti (koja dovodi do hipertireoze).

priče o zdravlju.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki