Kako pretilost utječe na plodnost žena?

Kako pretilost utječe na plodnost žena?

Izvor: iStockphoto

Pretilost i prekomjerna težina imaju negativan utjecaj na reproduktivno zdravlje. Kod pretilosti dolazi do poremećaja osovine hipotalamus-hipofiza-jajnici što dovodi do promjena u menstrualnom ciklusu koje su povezane s izostankom ovulacije i neplodnošću. Adipociti – stanice masnog tkiva djeluju kao endokrini organ. Masno tkivo izlučuje brojne biološki aktivne molekule zvane adipokini, koje utječu na različite molekularne putove povezane s inzulinskom rezistencijom, upalom, kontrolom krvnog tlaka, koagulacijom krvi, diferencijacijom i sazrijevanjem jajnih stanica.

Pretilost utječe na kvalitetu jajnih stanica, jer ometa razvoj folikula, te dovodi do kvantitativnih i kvalitativnih promjena u sazrijevanju jajnih stanica. To dovodi do smanjene sposobnosti za oplodnja jajnih stanica, poremećena dioba – mejoza jajnih stanica, kao i promjene u metabolizmu mitohondrija, što onemogućuje učinkovitu implantaciju jajnih stanica. oplođeno jaje. Prekomjerne količine masnih kiselina u krvotoku imaju toksični učinak na reproduktivno tkivo i dovode do dugotrajnog oštećenja stanica i kroničnog niskog stupnja upala u tijelu. Ove visoke koncentracije masnih kiselina uzrokuju oštećenje stanica zbog nakupljanja slobodnih radikala, što uzrokuje programiranu smrt stanica u folikulima.

Masne kiseline imaju toksični učinak na stanice već formiranog embrija, kao i na okolinu u endometriju, što sprječava njegovu učinkovitu implantaciju i razvoj. Konstitutivni rezerva jajnika kod žena nije neiscrpna i broj jajnih stanica koje sazrijevaju opada s godinama. Pretilost ubrzava iscrpljivanjei rezervu jajnikac, ometa pravilan razvoj jajnih stanica, što smanjuje broj zrelih i funkcionalnih jajnih stanica koje se mogu osloboditi u ovulacija. To onemogućuje mogućnost oplodnje i učinkovitog razvoja fetusa. Povećano nakupljanje visceralnog masnog tkiva – u području trbušne šupljine je vodeći faktor koji dovodi do promjena u menstrualnom ciklusu i neredovite menstruacije.

Pretilost sama po sebi, čak i bez kombinacije s visokim razinama muških spolnih hormona, snižava razinu gonadotropina, estradiol a inhibin tijekom folikularne faze. Ovo naglašava supresivni učinak pretilosti na njihovu proizvodnju hormoni. Povećana tjelesna masa povezana je s povećanim rizikom od razvoja komplikacija koje mogu naštetiti začeće i uspješnu trudnoću. U pretilih pacijentica manja je učestalost uspješnih trudnoća i veća učestalost spontani pobačaji. Visoki indeks tjelesne mase povezan je s komplikacijama kao što su preeklampsija, gestacijski dijabetes i rizik od prijevremenog poroda.

Reference:

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki