Koje povrće, bobičasto voće i bilje ostaje zdravo čak i nakon konzerviranja i zamrzavanja: znanstveno potvrđeno

Vjeruje se da povrće i voće, bobičasto voće i zelje mogu pružiti tijelu sve potrebne hranjive tvari.

Za očuvanje zdravlja preporuča se konzumiranje svježih. Ali postoje iznimke.

Znanstvenici su naveli proizvode koji zadržavaju svoje blagodati čak i nakon konzerviranja i zamrzavanja.

Prema istraživačima britanskog Nacionalnog zdravstvenog centra, postoje četiri takva proizvoda.

Prije svega, to su rajčice.

Ovo je glavni izvor likopena, kao i kalcija i željeza. No konzervirane i termički obrađene rajčice sadrže osjetno više tih tvari od svježih.

Borovnica
Fotografija: © Belnovosti

Drugo, to je borovnica

Za dugotrajno skladištenje preporuča se zamrzavanje bobica. U ovom obliku zadržava maksimalno vitamin C i polifenole.

Bobice ostaju ništa manje zdrave od svježih zbog činjenice da zamrzavanje usporava gubitak korisnih elemenata.

Treće, ovo je grašak

Ljudi su ga navikli jesti svježeg ili konzerviranog, no zamrzavanjem grašak postaje zdraviji.

Sadrže više vitamina B i vitamina E od svježeg graška.

Četvrto, špinat

Svježi špinat je zdrav, ali nakon zamrzavanja zadržava vitamin E i željezo, a ujedno se špinat lako apsorbira u tijelu.

Ranije smo rekli tko bi trebao jesti pistacije.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki