Kandidijaza – čest problem kod djece

Kandidijaza je čest problem u dječjoj dobijer mogu biti zahvaćene sluznice i koža, kao i niz vitalno važnih organa i sustava. Candida albicans su najčešće gljive kod ljudi, ali mogu se uočiti i druge vrste: Candida glabrata, Candida parapsilosis, Candida tropicalis, Candida krusei i drugi.


Zahvaćenost kože je najčešća manifestacija gljivične infekcije. Kod dojenčadi je intertrigo (pelenski dermatitis) posebno čest problem, a poseban preduvjet za njegov nastanak je mjesto. Vlažna okolina, u kombinaciji s lošom ventilacijom kože i nedostatkom sunčeve svjetlosti, stvara vrlo povoljne uvjete za razvoj gljivica. Kod starijih osoba predisponirajući čimbenici su prisutnost dijabetesa, pretilosti i hiperhidroze.


Utječući na nokte (kronična paronihija) obično je posljedica jedne vrste Candida. Zahvaćenost može biti teška i uzrokovati potpunu onihodistrofiju s honičnom mukokutanom kandidijazom.


Zahvaća usnu šupljinu i sluznicu – također tipično stanje u djetinjstvu, poznatije kao soor. Najčešće je oralna kandidijaza posljedica liječenja antibioticima ili dugotrajne primjene inhalacijskih kortikosteroida kod astme. Kandidozni ezofagitis također se može pojaviti u imunosuprimiranih pacijenata.


Genitalne infekcije tipični su za žene u odrasloj dobi. Kod muškaraca je moguć razvoj balanitisa ili balanoprostitisa. Prisutnost trajnog katetera stvara preduvjet za razvoj ponovljenih gljivičnih infekcija.


Sistemska kandidijaza – dok je kod zdravih pojedinaca širenje ograničeno na infekciju kože i/ili sluznice, kandidat također može uzrokovati ozbiljne sistemske infekcije kod imunokompromitiranih pacijenata. Još jedna posebno ranjiva skupina su djeca rođena s malom porođajnom težinom.


Brojni čimbenici povećavaju rizik od razvoja kandidijaze. Zdrava koža predstavlja dobru barijeru protiv prodiranja patogena. U prisutnosti disfunkcije limfocita, patogeni uspijevaju učinkovito proći. Prianjanje kandidata na kožu i vaginalnu sluznicu olakšavaju biološki i jatrogeni čimbenici.

U novorođenčadi važna je dugotrajna uporaba katetera, antibiotsko liječenje, česti nekrotizirajući enterokolitis, prethodne infekcije krvi, totalna parenteralna prehrana, niska porođajna težina.

Dokazana je uloga antifungalne profilakse u dojenčadi niske porođajne težine s dugim boravkom u jedinici intenzivnog liječenja.

Izuzetno je važno pridržavati se odgovarajuće higijene i održavati zdravlje kože zdrave djece kako bi se izbjegao rizik od infekcije.

Reference:

1. Liječenje i liječenje pedijatrijske kandidijaze, Sabah Kalyoussef, DO; Glavni urednik: Russell W Steele, MD;
2. Nelson Textbook of Pediatrics Elsevier eBook na VitalSourceu, 20. izdanje
Robert M. Kliegman, MD, Bonita F. Stanton, MD, Joseph St. Geme, MD i Nina F Schor, MD, PhD;

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki