Svrbež vlasišta: 6 najčešćih razloga

Ako često imate svrbež na tjemenu, to je pomalo iritantno i može vam biti neugodno. Svrbež ili svrbež vlasišta je uobičajeno stanje koje pogađa gotovo sve ljude diljem svijeta.

Kao što kaže dr. Marisa Garshick, MD, dermatologinja na Medicinskoj dermatologiji i kozmetičkoj kirurgiji u New Yorku, “za neke ljude svrbež vlasišta može biti privremeno stanje.

To može biti zbog osjetljivosti na nešto što dolazi u dodir s kožom, uši ili može biti povezano s kroničnijim stanjem kao što je psorijaza ili seboreični dermatitis.”

Uzroci mogu biti brojni i stoga može biti teško pronaći krivca.

6 najčešćih razloga za svrbež vlasišta.

Niska vlažnost i suhi zrak

Suhi zrak može ukloniti prirodna ulja s vaše kose i vlasišta. To dovodi do toga da koža postaje osjetljivija. Dr. D. Endy Engelman, MD, dermatolog na klinici Shafer u New Yorku kaže da prirodna ulja stvaraju barijeru koja sprječava bakterije i toksine. Stoga je važno poduzeti dodatne mjere opreza u hladnijim mjesecima nošenjem šešira i korištenjem odgovarajućih proizvoda.

prhut

Zbog obilja lojnih žlijezda na tjemenu, važno je dobro očistiti vlasište. Kao što dr. Engelman kaže, ako se masnoća nakupi, možete završiti sa “začepljenim” folikulima dlake i peruti. Ona preporuča korištenje šampona i regeneratora za vlasište.

Psorijaza

Psorijaza ne zahvaća samo laktove, koljena i trup – ona također zahvaća i vlasište. Šamponi koji sadrže salicilnu kiselinu ili šamponi na bazi katrana korisne su mogućnosti liječenja, napominje dr. Garshick. “Kod pacijenata s psorijazom važno je izbjegavati uklanjanje ljuskica češanjem jer to može dovesti do iritacije i moguće infekcije”, kaže ona.

Ekcem

Ovo uobičajeno stanje kože može se pojaviti bilo gdje na tijelu, uključujući i vlasište. “Razvija se kada koža ne ‘zaključa’ pravilno vlagu, što rezultira osjetljivom, suhom kožom koja svrbi i peruta se”, kaže dr. Engelman. “Ekcem je nasljedan, ali postoje načini za ublažavanje simptoma, poput izbjegavanja jako vrućeg tuširanja.”

Folikulitis

Bakterijska ili gljivična infekcija može uzrokovati folikulitis. Ova se upala manifestira kao male crvene ili bijele kvržice, svrbež i osjetljiva koža, objašnjava dr. Engelman. “Na kraju se one mogu pretvoriti u ljuskave rane”, kaže on. “Ako simptomi ne nestanu sami od sebe nakon nekoliko dana, trebali biste posjetiti dermatologa.”

uši

Ova infekcija vlasišta insektom Pediculus humanus capitis uzrokuje svrbež. Smatra se da je svrbež reakcija na slinu ušiju, objašnjava dr. Brendan Camp, MD, dermatolog u MDCS Dermatology. “Uši se liječe posebnim češljevima i lokalnim tretmanima”, kaže on.

Konačno, ako niste sigurni što uzrokuje svrbež vlasišta, obratite se dermatologu koji može pregledati to područje i utvrditi što bi moglo uzrokovati vaše simptome.

priče o zdravlju.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki