Mediteranska prehrana također može naškoditi

Neki nutricionisti tvrde da je to jedna od najoptimalnijih vrsta prehrane. Postaje jasno da je takav jelovnik prikladan, ali ne za sve ljude. Takvu bi prehranu, primjerice, trebali izbjegavati oni koji boluju od bolesti probavnog trakta.

Podsjetimo, američki nutricionisti sastavili su ocjenu najboljih i najkorisnijih dijeta za 2020. godinu, a popularna i istinski zdrava mediteranska prehrana našla se na prvom mjestu. Sadrži maslinovo ulje i masline, svježe povrće, ribu i plodove mora, meso, lisnato povrće, tjesteninu i rižu.

Mediteranska prehrana štiti mentalno zdravlje

“Ima sve komponente važne za zdravlje mozga – kažu stručnjaci. – To su i višestruko nezasićene masne kiseline, minerali poput cinka i magnezija; to su vitamini B, C i E. Ali uvjet je da se stalno pridržavate ovog zaista zdravog jelovnika. Neka to postane stil života.”

Međutim, zašto neki nutricionisti smatraju da se ne može svatko pridržavati takvog pristupa prehrani?

Nutricionisti savjetuju onima koji pate od gastrointestinalnih bolesti da smanje količinu svježeg povrća i voća.

Mediteranska prehrana pogodna je za oboljele od psorijaze

“Mediteranska prehrana je zabranjena osobama koje imaju niz bolesti gastrointestinalnog trakta. Kao i oni koji ne bi smjeli unositi puno vezivnog tkiva jer i ono djeluje iritirajuće”, objašnjavaju stručnjaci.

I na kraju, ali ne manje važno, neki ljudi mogu imati alergiju ili intoleranciju na bobičasto voće i ribu, primjerice. Nutricionisti također kažu da često povrće i voće koje se prodaje u trgovinama nije najbolje kvalitete. „Stanovnici mediteranskog područja jedu svježe proizvode koji sadrže mnogo korisnih tvari.

Dok druge, sjevernije zemlje, te proizvode uvoze izvana. Zato voće i povrće nije tako svježe na policama trgovina kao što je na tržnicama.”

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki