Jogurt i vlakna štite od raka pluća

Nedavna analiza ispitala je može li se konzumacija dijetalnih vlakana i jogurta povezati s manjim rizikom od razvoja raka pluća. Možda iznenađujuće, tim koji je proveo studiju zaključio je da jest.

Nedavna publikacija u časopisu “JAMA Oncology” traži vezu između prehrane i raka pluća. Tim se posebno usredotočio na dvije namirnice: prebiotik i probiotik. Prebiotici su spojevi koji podržavaju rast crijevnih bakterija.

Dijetalna vlakna, koja se nalaze u voću, povrću, žitaricama i orašastim plodovima, primarni su prebiotik u našoj hrani.

Kako odabrati najkorisniji jogurt?

Probiotička hrana sadrži mikroorganizme. Jedna od najčešće korištenih probiotičkih namirnica je jogurt. Posljednjih godina znanstvenici su mnogo pozornosti posvetili ulozi crijevnih bakterija, probiotika i prebiotika u zdravlju. Autori najnovije studije objašnjavaju: “Studije su izvijestile o povezanosti da jogurt ili vlakna smanjuju rizike od raznih bolesti, uključujući metaboličke poremećaje, kardiovaskularne bolesti, rak probavnog sustava i preranu smrt”, izvještava Medicalnewstoday.com.

Crijeva i pluća

Iako se čini iznenađujućim da crijevne bakterije i zdravlje pluća mogu biti povezani, postoje dokazi za tu povezanost. Na primjer, nedavna studija otkrila je da crijevne bakterije igraju ulogu u upali pluća.

Njegovi autori objašnjavaju kako metaboliti koje proizvode bakterije, poput kratkolančanih masnih kiselina, mogu suzbiti upalu u plućima.

Druge studije pokazale su povezanost između konzumacije vlakana i poboljšane funkcije pluća.

Iako je sve više dokaza o povezanosti između crijevnih bakterija i zdravlja pluća, istraživači u novoj studiji napisali su da su “izravni dokazi koji povezuju unos dijetalnih vlakana i rizik od raka pluća rijetki”.

Postoji čak nekoliko studija koje su ispitivale odnos između jogurta i zdravlja pluća.

Kako bi popunio ovu prazninu, tim je proveo objedinjenu analizu koja je uključivala više od 1.440.000 ljudi iz Sjedinjenih Država, Europe i Azije. Istraživači su prikupili podatke o prehrani svakog sudionika. Ovi podaci omogućili su im da izračunaju količinu jogurta i vlakana koje su sudionici konzumirali.

Također su uzeli u obzir druge čimbenike koji igraju ulogu u razvoju raka pluća, uključujući dob, etničku pripadnost, obrazovanje, pretilost i pušenje.

Smanjenje rizika od raka pluća

Praćenje je trajalo 8 godina, a tijekom tog vremena 18 882 sudionika razvilo je rak pluća. Autori su zaključili da su: “Vlakna i jogurt obrnuto povezani s rakom pluća.”

Ljudi koji su konzumirali vlakna imali su 17% manji rizik od razvoja raka pluća od onih koji su jeli najmanje vlakana.

Slično tome, ljudi koji su konzumirali najviše jogurta imali su 19% manji rizik od razvoja raka pluća od onih koji nisu konzumirali ovaj proizvod. Čak su i sudionici koji su konzumirali samo malu količinu jogurta imali 15% manji rizik od razvoja raka pluća od onih koji ga uopće nisu jeli.

Oni koji su konzumirali velike količine vlakana i jogurta imali su 33% manji rizik od raka pluća od ostalih koji nisu konzumirali te proizvode.

Trodnevna dijeta s jabukama, jogurtom, zobenim pahuljicama i medom

Ovlasti i ograničenja

Dvije najveće prednosti ove studije su velika količina podataka i činjenica da su istraživači u svojoj analizi ispitali širok raspon čimbenika. Međutim, postojala su neka ograničenja. Na primjer, nisu imali detaljne informacije o izvorima dijetalnih vlakana koje su sudionici konzumirali, poput žitarica, voća ili povrća.

Isto tako, nisu imali informacije o vrsti jogurta, sojevima bakterija koje sadrži ili udjelu šećera. Istraživači su također primijetili da dobrobiti unosa prehrambenih vlakana i jogurta nisu značajne za azijsku i crnačku populaciju.

Vjeruju da je to možda zbog manjih reprezentativnih veličina uzorka. Međutim, objašnjavaju da su “potrebna daljnja istraživanja u tim populacijama”.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki