Stručnjaci potvrdili: Ovo je najbolja hrana za mozak, a rijetko je jedemo

Blagi gubitak pamćenja normalna je posljedica starenja. Mozak, kao i koža i svi drugi organi, stari. Možda ćete se iznenaditi kada se odjednom u svojim četrdesetima ne možete sjetiti nekih detalja.

Temperatura zdravog ljudskog mozga je preko 400C

Ali ne bojte se, to je normalno. Zapravo, naše je pamćenje najbolje u dvadesetima, a zatim polako opada. Obično ljudi u ranim četrdesetima primijete prve promjene u pamćenju.

Dobra vijest je da se promjenama u prehrani može usporiti starenje mozga. Koja je najvažnija promjena koju možete učiniti? Uključite hranjive tvari poput omega-3 masnih kiselina u svoju prehranu.

Omega-3 masne kiseline najbolje su hranjive tvari za zdravlje mozga, zbog čega je masna riba najbolja hrana za sprječavanje gubitka pamćenja. Losos, skuša, tuna i haringa imaju najveću razinu omega-3 masnih kiselina među prirodnim namirnicama. Zato stručnjaci predlažu da ih uključite u svoju prehranu za bolje zdravlje mozga.

Masna riba i mozak

Da, masna riba je najbolja hrana za sprječavanje gubitka pamćenja zbog omega-3 masnih kiselina. Međutim, njihove prednosti ne prestaju samo s mozgom. Upravo su te vrste masti povezane sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, pomažu u održavanju razine triglicerida (masnoća u krvi) i mogu smanjiti simptome artritisa.

Dr. Uma Naidu: B vitamini održavaju mozak mladim i zdravim

Dakle, kako omega-3 masne kiseline pomažu u sprječavanju gubitka pamćenja?

Zapravo, vaš mozak sadrži mnogo masnih stanica, a mnoge od njih su napravljene upravo od omega-3 masnih kiselina. Što znači da pomažu poduprijeti mozak izgradnjom stanica, što je ključno za kognitivno zdravlje, pamćenje i cjelokupnu funkciju mozga.

Osim toga, brojne studije su pokazale da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u prevenciji demencije i Alzheimerove bolesti, obje bolesti povezane sa starenjem mozga i gubitkom pamćenja./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki