Dođimo u formu uz juhe, voće i čili

Za Božić i Novu godinu obično jedemo više i neprimjetno nabacimo neku drugu neželjenu hranu. Zasebno, zimska sezona podrazumijeva debljanje – jedno zbog konzumacije masnije i loše kombinirane hrane, drugo zbog manje kretanja tijekom hladnih dana.

Istraživanja pokazuju da nedostatak dovoljno svjetla zimi snižava razinu serotonina, što uzrokuje osjećaj umora i povećanje apetita. Zbog svega toga najčešće se osjećamo opterećeno, sniženog tonusa.

S tim u vezi, siječanj je vrlo pogodan za rasterećujući, pročišćavajući i obnavljajući režim detoksikacije tijela, kroz koji ćemo se ponovno osjećati energično i živo. Ali tome treba pristupiti razumno i prema individualnom zdravstvenom stanju.

Bilo bi dobro provesti nekoliko dana na režimu rasterećenja uz sokove od voća i povrća. Započnite jutro s 2-3 čaše tople vode. Po želji možete dodati i svježu polovicu ili jedan limun, razrijeđen toplom vodom.

Slijedi sok od mrkve, kupusa i cikle ili drugog povrća po želji. Nakon 2-3 sata – voćni sok od jedne vrste voća: naranče, mandarine, grejpa ili jabuke. Na ovaj način sokovi se izmjenjuju svaka 2-3 sata do večeri, a 10-15 minuta prije svakog uzimanja soka popije se i 1 čaša tople vode.

Rasterećenje se može raditi samo voćem na dva načina: prvi je mono – jednom vrstom voća po unosu. U 2-3 sata naizmjence jabuke, mandarine, naranče, grejpfrut, pomelo, kivi. Drugi način je konzumiranje voća u kombinaciji sa sokovima, naizmjenično voće i sok svaka 2-3 sata.

Postoje i neke suptilnosti koje pomažu u održavanju vitke figure tijekom zimskih mjeseci. Jedno pravilo je jesti više juha. Osobe koje jedu više juhe, a ne dolaze u iskušenje pretjerane konzumacije odrezaka i masnih predjela, unose znatno manje kalorija.

Prema tvrdnjama znanstvenika, voda dostavljena u tijelo hranom, za razliku od vode koju pijemo, značajno dulje zadržava osjećaj sitosti. Nutricionisti savjetuju da konzumirate više niskokaloričnih juha – uglavnom od povrća.

Drugi trik je jesti vruće. Kada jedete začinjenu hranu, tijelo se zagrijava i sagorijeva više masti.

Jedite s planom i popisom proizvoda

Napravite popis proizvoda koje najviše volite grickati zimi. Ako ih ne možete u potpunosti izbaciti iz svog jelovnika, pokušajte ih uvesti kao dio prehrane umjesto da ih dodatno konzumirate.

U studijama, nutricionisti su otkrili da zimi muškarci radije jedu krumpir, tjesteninu i juhe, a žene – bombone i čokolade. Povećana konzumacija ugljikohidrata objašnjava se činjenicom da oni pomažu u proizvodnji serotonina, koji pak izaziva osjećaj sreće.

Kako biste unijeli aminokiselinu triptofan u mozak, gdje se stvara serotonin, jedite crveno meso, piletinu, ribu, jaja, sir i orašaste plodove. Slatke ugljikohidrate poput peciva i bijelog kruha zamijenite crnim i kruhom od cjelovitih žitarica.

Hladno i vjetrovito vrijeme tjera nas da nosimo široku toplu odjeću i debele džempere. Ispod slojeva odjeće često ne primijetimo da se debljamo. Nastavite nositi odjeću na tijelu koja će biti točan pokazatelj pojave li se višak kilograma.

Samo zbog niskih temperatura ne biste trebali smanjivati ​​unos tekućine. Zimi treba piti onoliko vode koliko i u drugim godišnjim dobima.

Ključ je ravnoteža

Unos 75-80% ugljikohidrata, 10-15% masti i oko 10% bjelančevina od ukupnih kalorija važan je uvjet za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava i cijelog organizma.

Imunitet se može povećati konzumacijom ugljikohidratne hrane – voća, korjenastih usjeva, žitarica i mahunarki, kestena. Njihova puna apsorpcija u obliku glukoze moguća je samo ako se ne unosi previše masti i bjelančevina. Ako se prekorače navedeni postoci, glukoza (najvažniji makronutrijent i izvor energije za tijelo) će se zadržati u krvi i neće moći doći do stanica. Zbog toga imunološki sustav neće pravilno funkcionirati, oslabit će i uslijedit će prehlade, gripe i druge bolesti.

Za imunitet zimi

Za jačanje imuniteta zimi trebamo konzumirati sljedeće namirnice: klice ricinusa, lucernu, kineski mungo grah i suncokret koji sadrže lako probavljive hranjive tvari i enzime, zeleno lisnato povrće poput zelene salate, špinata, komorača i peršina koje je bogato u hranjivim tvarima i štite od raznih bolesti.

Zdrava glad s pšeničnom vodom

Druga vrsta čišćenja, posebno pogodna za zimsko razdoblje, je post na pšeničnoj vodi. Djeluje kao probiotik, obnavlja crijevnu floru, ubrzano zakiseljuje organizam, a posljedično dolazi do razgradnje šljake na soli, stanice počinju disati i normalno funkcionirati.

Kao rezultat fermentacije nastaju korisne organske kiseline, aminokiseline i enzimske strukture koje podupiru proces ozdravljenja organizma.

Čak i samo 1-2 dana posta na pšeničnoj vodi izuzetno povoljno djeluje na organizam. Preporuča se post na pšeničnoj vodi najmanje 2 puta mjesečno uz naknadno hranjenje sokovima i voćem kako bi se izbacile soli iz organizma.

Grad cijeli dan

Ujutro: 1 čaša pšenične vode, voćni sok od mandarina ili naranče. Nakon 30-40 minuta: 1 vrsta voća od sljedećeg: banane (dobro zrele), jabuke (više krušne i oguljene); ili kiseliti 15-20 sati domaće sušeno voće, poput smokava, šljiva ili svježih datulja (bez dodanog šećera).

Ručak: Salata od pirjanog povrća – kupus, mrkva, cikla, gulija i drugo. Ne smiju se raskuhati, već lagano hrskati.

Glavno jelo od 1-2 bezglutenske žitarice, po želji: heljda (zelena), riža (smeđa, crvena ili crna), proso (blanširani), amarant. Tko se ne zasiti može dodati dobro raskuhan krumpir. Orašasti plodovi, sjemenke, avokado ili masline dopušteni su samo u malim količinama, po mogućnosti kao umak.

Večera: Slično kao i za ručak, ali se u salatu dodaje zeleno lisnato povrće poput zelene salate, špinata, celera. Umjesto deserta možete pojesti bundevu ili batat.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki