Kako se majčino tijelo priprema za trudnoću?

Na trudnoća majčino tijelo prolazi kroz brojne promjene s ciljem osiguravanja potrebnih uvjeta za rast i razvoj fetus. Oplodnja jajne stanice spermijem dovodi do početka procesa embriogeneza. Oplođeno jaje počinje aktivnu diobu do stvaranja blastociste, nakon čega se implantira u endometrij maternica. To dovodi do promjena u slojevima maternice kako bi se osigurao učinkovit rast i razvoj embrija, kao i pružanje funkcija barijere protiv višestrukih imunoloških procesa.

Tada počinje odvajanje ljudski korionski gonadotropin, što omogućuje održavanje trudnoće. U ovoj fazi počinje stvaranje slojeva u blastocisti. Zatim nastaju ektoderm, mezoderm i endoderm, s kojima se blastocista pretvara u embrij. S njim počinju procesi organogeneze u kojima se formiraju glavni organi i sustavi. U roku od osam tjedana nakon implantacije oplođenog jajašca – 10 tjedana trudnoće – embrij se već naziva fetusom do rođenja. Trajanje trudnoće, od gniježđenja do rođenja, prosječno je 266 dana. Pri računanju roka prema datumu početka potonjeg menstruacijatrajanje trudnoće smatra se 280 dana.

Kako se mijenjaju funkcije probavnog sustava?

Visoke razine estrogena, progesterona i humanog korionskog gonadotropina djelovati usklađeno i dovesti do mučnina i povračanje. Niska razina šećera u krvi – hipoglikemija također može izazvati mučninu. Često se ovo stanje ublaži između 14. i 16. tjedna trudnoće, ali u nekim slučajevima može potrajati i do 20. tjedna trudnoće. Ako su mučnina i povraćanje izraženiji, dolazi do ketoze i gubitka težine. Visoke razine progesterona uzrokuju opuštanje glatkih mišića probavnog trakta, što produljuje vrijeme potrebno za otpuštanje želučanog sadržaja. Ove promjene, zajedno sa smanjenim tonusom donjeg ezofagealnog sfinktera, dovode do povećanog rizika od refluks i žgaravicu. Opuštanje mišića, koje je posljedica visoke razine progesterona, dovodi do smanjene pokretljivosti debelog crijeva, što povećava apsorpciju tekućine i uzrokuje konstipaciju – zatvor.

Kako se mijenja rad bubrega?

Tijekom ranih faza trudnoće aktivira se sustav renin-angiotenzin-abdosteron, što dovodi do povećanja apsorpcije natrija. Povećana glomerularna filtracija osigurava održavanje koncentracije natrija u serumu. Visoke razine progesterona i prostaciklina, zajedno s modifikacijom receptora angiotenzina I tijekom trudnoće, rezultiraju relativnom otpornošću na djelovanje angiotenzina II. To uravnotežuje vazokonstriktorni učinak angiotenzina i omogućuje širenje bubrežnih arterija. To povećava glomerularnu filtraciju i dotok krvi u bubrege. Progesteron smanjuje tonus, peristaltiku i kontrakciju uretera, što dovodi do njihove dilatacije.

Kako se mijenjaju krvni parametri?

Tijekom trudnoća povećava se volumen stanične mase eritrocita – crvenih krvnih zrnaca, kao i ukupni volumen krvi. To može dovesti do dilucijske anemije i smanjenja hematokrit. Povećava se i broj bijelih krvnih stanica. Koncentracija trombocita u serumu umjereno se smanjuje, što je posljedica povećanja volumena krvi, ali obično ostaje unutar referentnih vrijednosti. Povećava se razina fibrinogena i faktora zgrušavanja, ali pokazatelji vezani uz procese zgrušavanja krvi ostaju unutar normalnih granica. Onaj povišeni zastoj u venama i povećano oštećenje vaskularnog endotela dovode do većeg rizika od tromboembolijskih komplikacija tijekom trudnoće. Ovaj rizik se povećava na početku prvog tromjesečja i nastavlja se do 12 tjedana nakon poroda.

Kako se mijenja funkcija žlijezda?

Visoke razine estrogena tijekom trudnoće dovode do stimulacije djelovanja globulina koji veže štitnjaču, što povećava razinu tiroksina – T4 i trijodtironin – T3. Razine besplatnog T3 i T4 malo mijenjaju, ali ostaju relativno konstantni. Karakteristično je umjereno smanjenje njihove koncentracije tijekom drugog i trećeg tromjesečja. Razine hormon koji stimulira štitnjačuTSH smanjeni su tijekom prvog tromjesečja, što je posljedica blagog stimulirajućeg učinka humanog korionskog gonadotropina na Štitnjača na kraju prvog tromjesečja. Osim ovih promjena, u trudnoći se smatra da je normalna funkcija štitnjače očuvana – eutireoidno stanje.

Tijekom trudnoće dolazi i do pojačanog otpuštanja hormona iz nadbubrežnih žlijezda. Smanjeni vaskularni otpor i krvni tlak dovode do stimulacije renin-angiotenzin-aldosteronskog sustava, što rezultira trostrukim smanjenjem razine aldosterona na kraju prvog tromjesečja i deseterostrukim povećanjem na kraju trećeg tromjesečja. Proizvodnja hormona stresa – kortizola. Na kraju trudnoće posteljica važno je povećati oslobađanje kortizola, koji je ključni element u poticanju trudova. Visoke razine estradiol dovesti do povećanja lučenja prolaktin – njegove razine u serumu se udeseterostruče na kraju trudnoće. To dovodi do povećanja hipofize zbog proliferacije stanica u prednjem režnju. Razine oksitocin – porođajni hormon rastu tijekom trudnoće i dostižu svoje najveće vrijednosti u terminu. Visoke razine estrogena, progesterona i inhibina potiskuju proizvodnju folikulostimulirajućih – FSH i luteinizirajućeg hormona – LH.

Reference:

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki