Zašto PMS nije mit: kaže psihijatar

U medicini postoji dijagnoza koja se zove predmenstrualni disforični poremećaj ili PDD.

Prema psihijatru Vladimiru Sokolovu, kod žena se javljaju sljedeći simptomi: razdražljivost i promjene raspoloženja, smanjeno pamćenje i pažnja, kao i rasejanost.

Osim toga, PDR može biti praćen palpitacijama, mučninom, povraćanjem, glavoboljama itd.

Predmenstrualni disforični poremećaj počinje nekoliko dana prije menstruacije, a zatim opada i nestaje nakon tjedan dana od početka.

Kao što već razumijete, poremećaj je povezan s menstrualnim ciklusom, koji je pak karakteriziran brzim promjenama hormonalnih razina.

Trbuh
Fotografija: Pixabay

U prvoj polovici ciklusa, obično do 14. dana, žensko tijelo luči estradiol, estrogen koji priprema reproduktivni sustav za reprodukciju.

U drugoj polovici ciklusa dolazi vrijeme za progesteron – on je također “odgovoran” za reproduktivnu funkciju, posebno je neophodan za ispravno pričvršćivanje embrija na maternicu u najranijim fazama razvoja.

Istodobno se smanjuje razina estrogena – njihova proizvodnja raste od 19 do 23 dana. Od 24 do 27 dana dolazi do oštrog pada proizvodnje progesterona.

Takve promjene utječu na psihu žene, dok muškarci ne pate od periodičnih hormonalnih fluktuacija.

Ranije smo vam rekli kada je najbolje jesti kuhana jaja.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki