Kako trombofilija utječe na šanse za trudnoću?

Kako trombofilija utječe na šanse za trudnoću?

Izvor: iStockphoto

Trombofilija je bolest koja je posljedica urođenih ili stečenih nedostataka u procesu zgrušavanja krvi. Dovode do povećane predispozicije za razvoj tromboza. Najčešći uzrok stečene trombofilije je antifosfolipidni sindrom. Kongenitalna trombofilija skupni je naziv za skupinu bolesti koje karakteriziraju poremećaji procesa zgrušavanja krvi. Među njima su uočene mutacije u Leidenov faktor V i u protrombinkao i nedostatke endogenih antikoagulansa, antitrombin, protein C i protein S.

Trombofilije se smatraju jednim od uzroka neuspjeha začeće ili normalnog tijeka trudnoće. Studije su pokazale da ova bolest dovodi do povećanog rizika od spontani pobačaji. Uzroci tome su mutacije u faktoru V Leiden, kao i nedostatak proteina S. S druge strane, nedostatak proteina C nije identificiran kao uzrok ponovljeni pobačaji. Kasni abortus je onaj koji se javlja nakon 13 tjedana trudnoće. Utvrđeno je da mutacije faktora V uzrokuju i rane i kasne pobačaje.

Brojne studije su pokazale važnost trombofilije za razvoj preeklampsija. Rezultati su pokazali da mutacije u protrombinu doprinose razvoju umjerenih do teških oblika preeklampsije, dok mutacije u faktoru V dovode do teških oblika stanja. S druge strane, nedostatak proteina C, proteina S i antitrombina nisu povezani s povećanim rizikom od razvoja preeklampsije. U bolesnika s trombofilija postoji povećan rizik od razvoja preeklampsije već u ranoj fazi trudnoće, kao i sklonost diseminiranoj intravaskularnoj koagulopatiji. Pogođene pacijentice također imaju povećan rizik od ponovnog razvoja preeklampsije u sljedećim trudnoćama.

Liječenje stanja temelji se na primjeni antitrombotika, čiji je cilj povećati učestalost živorođene djece i poboljšati tijek trudnoće u bolesnika s kongenitalnom trombofilijom. Ključni element je prevencija venske tromboze, jer je trudnoća, sama po sebi, stanje koje karakterizira hiperkoagulabilnost. U mnogim slučajevima, kako bi se osigurao normalan tijek prva tri mjeseca trudnoće, liječenje heparinima potrebno je započeti odmah nakon potvrde trudnoće. Ovisno o ciljevima liječenja – prevenciji preeklampsije, kasnih pobačaja ili drugih komplikacija, ono može započeti u različitoj fazi. Ključni element je redovito praćenje i savjetovanje sa stručnjacima kako bi se pratio normalan razvoj posteljice i izbjegao rizik od krvarenja.

Reference:

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki