Naša koža se sama liječi!

Organ ljudskog tijela koji štiti sve unutarnje organe od utjecaja okoline je koža. Osim što služi kao zaštita od opasnosti vanjskog svijeta, koža ima sposobnost regeneracije – rane se zatvaraju, opekline prolaze. Koji je razlog da ovaj tjelesni omotač može sam zacijeliti? I kako ovaj mehanizam može pogriješiti?

Odgovor se zove keratinociti. Ovo je oznaka dana stanicama koje čine 90% kože. Oni mogu proizvesti keratin, strukturni protein koji služi kao građevinski materijal za kosu, nokte i kožu. On, kao i drugi lipidi koje proizvode keratinociti, imaju sposobnost izliječiti tijelo od oštećenja kao što su posjekotine, opekline od sunca i ogrebotine.

Važna vrsta keratinocita su Langerhansove stanice. Nalaze se u epidermisu, najudaljenijem sloju kože, i prva su linija obrane imunološkog sustava protiv štetnih patogena. Oni su fagociti, što znači da imaju funkciju gutanja drugih stanica ili čestica i njihove razgradnje. Langerhansove stanice tada kreću kako bi predstavile degradirane strane stanice T stanicama, koje pokreću pravilan imunološki odgovor.

Ovaj mehanizam reakcije kože na vanjske opasnosti može biti poremećen i dovesti do upalnih i autoimunih bolesti. Ova budnost imunoloških stanica u koži može dovesti do brzog imunološkog odgovora protiv iritansa koji inače ne predstavljaju opasnost za tijelo. Ekcem je, primjerice, upalna bolest koju karakterizira agresivna reakcija imunološkog sustava na iritanse. Drugi naziv za bolest je atopijski dermatitis, a kod njega keratinociti rade višestruko više nego inače kako bi zaštitili kožu od navodnog problema. Ovaj prekomjerni rad može se vidjeti ljudskim okom na koži, gdje dijelovi koji su najviše zahvaćeni bolešću postaju debeli i grubi.

Znanstvenici na Institutu za imunologiju u La Jolli proučavaju kožne bolesti i njihove potencijalne tretmane. Smatraju da jedan od načina liječenja takvih bolesti leži u dva receptora na keratinocitima. Njihova znanstvena istraživanja pokazuju da blokiranje ovih receptora sprječava pojavu ekcema ili drugih bolesti. Blokiranje također može eliminirati imunološke bolesti kože koje su već prisutne u tijelu. Ovo otkriće moglo bi biti važno u daljnjim istraživanjima u području imunologije.

Reference:
McCurry-Schmidt, M. (2023., 3. svibnja) Debela koža: Kako se vrlo izložen organ bori protiv bolesti. Preuzeto 4. svibnja 2023. s https://medicalxpress.com/news/2023-05-thick-skin-exposed-disease.html



admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki