Rak jezika

Karcinom jezika najčešća je vrsta raka oralne sluznice. U najvećem postotku slučajeva nalazi se na bočnim rubovima jezika. Jer je puno agresivan i razvija se brzo, metastaze u obližnjim limfnim čvorovima nalaze se u velikom postotku dijagnosticiranih slučajeva. Posljednjih godina u razvijenim zemljama bilježi se pad broja karcinoma povezanih s pušenjem. To se objašnjava velikim kampanjama protiv pušenja. Međutim, rak jezika sve se češće prijavljuje kod mlađih pacijenata.

Klinički podaci pokazuju da kod bolesnika stariji od 45 godina, muškarci mnogo češće obolijevaju od raka jezika (preko 70-80% slučajeva). Na mlađi pacijenti međutim, učestalost u muškaraca i žena je gotovo jednaka.

Pokazalo je to istraživanje provedeno 2018 više od 5% slučajeva raka jezika je kod pacijenata mlađih od 45 godina. Vjeruje se da se trend broja slučajeva raka jezika kod mlađih osoba nastavlja. Prema nekim autorima to je povezano s češćim pojavljivanjem raznih papiloma virusa u ustima (HPV), kao i drugih bolesti obližnjih struktura, mutacijama nekih gena i sl. Međutim, još uvijek ne postoji konsenzus o skupini čimbenika koji uzrokuju ovu pojavu.

Pacijenti obično kasno se obraćaju stomatologu za pomoć, jer su simptomi u početku manji. Opisuju se blaga nelagoda i/ili bol prilikom pomicanja jezika (jedenje, govor), peckanje, nedostatak okusa i motoričkih osjeta. Kako bolest napreduje, primjećuju se izraženiji simptomi – jaka bol koja može ići do uha, zgloba donje čeljusti, dna usne šupljine. Otežano je jelo, gutanje i govor postaje nejasan.

Promatraju se 3 glavna oblika – egzofitni, ulcerativni i infiltrativni. Egzofit izgleda najimpresivnije, jer je obično velike veličine, uzdignuta iznad okolne sluznice, isprugane površine. Smatra se da rjeđe metastazira, ali zahvaća veliki dio okolnog tkiva.

Ulcerozni oblik je sa konkavna površina i uzdignute granice. Unutra je propadanje tkiva i dno je neravno, postoji krvarenje. U infiltrativnoj varijanti dolazi do zadebljanja i crvenila sluznice. Progresijom se povećava bol i poremećaj funkcije. U uznapredovalim stadijima dolazi i do ranjavanja, dosežući mješoviti oblik – ulcerativno-infiltrativni.

U velikom postotku slučajeva se pronađu metastaze u obližnjim limfnim čvorovima, zbog kasnog otkrivanja bolesti i prema tome ispravnu dijagnozu. U razgovoru s bolesnikom obično se navodi prethodna (dobroćudna) mukozna masa u ovom području ili kronična trauma.

Liječenje karcinoma jezika je kirurgija i radioterapija. Odstranjuje se polovica ili cijeli jezik ovisno o proširenosti i obliku tumora. Ponekad se kombinira s kemoterapijom i imunoterapijom. Visoka stopa metastaza zahtijeva uklanjanje određenih limfnih čvorova.

Kod tumora pronađenih u prva i druga faza, oporavak i dugo preživljavanje uočeni su u velikom postotku slučajeva. Kada se otkrije u kasnijoj fazi, s bliskim i udaljenim metastazama, kao i s višestrukim tumorima, prognoza je lošija. Prema istraživanjima bolesnika s metastazama u limfnim čvorovima, kod onih s metastazama u više od 3 limfna čvora, preživljenje duže od 5 godina postiže se u samo oko 13% slučajeva.

U vezi s očekivanim dugim životnim vijekom nakon karcinoma jezika, uz visok rizik od ireverzibilnih oštećenja i opasnost od recidiva (rekurentni karcinom) preporučuje se dugo praćenje radi prevencije i ranog otkrivanja od raka. Važan korak koji treba poduzeti je praćenje i poboljšanje kvalitete života pacijenata, kao i dobra svijest o čimbenicima rizika poput uporabe duhanskih proizvoda i konzumacije alkohola.

S tim u vezi higijenske otopine za ispiranje (vodice za usta) koje sadrže alkohol također se ne preporučuju za upotrebu. Smatra se glavnim čimbenikom povezanim s porastom slučajeva raka usne šupljine u svim njegovim varijantama.

Dobro je podvrgnuti se pacijentima s raznim komorbiditetima, dokazima drugih slučajeva raka u obitelji i dobi ispod 30 godina detaljne genetske studije. Nedavna istraživanja genoma pacijenata s rakom jezika pokazala su mješovite rezultate i povezana su s poremećajima u velikom broju različitih gena. Vjeruje se da će detaljno proučavanje gena pacijenata u budućnosti dovesti do bolje prevencije i rane dijagnoze.

Zaključno, važno je znati da u slučaju izbočine, rane, papiloma ili druge tvorevine na jeziku koja Ne nestaje unutar dva tjedna dobro je posjetiti stomatologa ako je potrebno uzeti biopsiju. Rana dijagnoza temelj je dobre prognoze i potpunog oporavka bolesnika.

Reference:
1. Pardeno A. i sur., Karcinom jezika u mladih odraslih osoba: pregled literature, Acta Otorhinolaryngol Ital. lipnja 2018.; 38(3): 175–180
2. Ye, H., Yu, T., Temam, S. i sur. Transkriptomska disekcija planocelularnog karcinoma jezika. BMC Genomics 9, 69 (2008). https://doi.org/10.1186/1471-2164-9-69
3.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki