Koje su prednosti dudova

Vlakna sadržana u dudu pomažu u regulaciji razine kolesterola u krvi, poboljšavaju probavu, normaliziraju ritam stolice, uklanjaju nadutost i nadutost.

Uz to, treba obratiti pozornost na antioksidans resveratrol, kojim su dudovi također bogati – pomaže u usporavanju starenja, zateže kožu i čini je elastičnijom.

Dovoljno visok sadržaj ugljikohidrata olakšava suočavanje s fizičkim stresom – kako na poslu tako i tijekom sporta.

Također bilježimo vitamine iz skupina A i E – oni su odgovorni za stanje noktiju, unutarnjih organa, kože i kose.

Dud bi trebao biti od interesa za one koji žele održati svoju figuru ili izgubiti težinu. Prvo, zbog niske kalorijske vrijednosti. I drugo, dud suzbija apetit i otupljuje osjećaj gladi.

Kardiolog objasnio kako smanjiti razinu kolesterola u 30 dana bez lijekova

Moguća šteta i kontraindikacije za uporabu

Kontraindiciran je za osobe s individualnom netolerancijom na ovaj proizvod. Osim toga, njihova pretjerana uporaba (nutricionisti preporučuju oko 200-300 grama dnevno) može dovesti do poremećaja probavnog sustava. S dudom trebaju biti oprezni i oboljeli od dijabetesa – prije upotrebe posavjetujte se s liječnikom.

Primjena duda u narodnoj medicini

U narodnoj medicini dud se koristi puno aktivnije nego u službenoj medicini. Osim toga, za pripremu raznih ljekovitih pripravaka koriste se ne samo sami plodovi, već i kora stabla, kao i lišće.

Na primjer, kod liječenja kašlja preporuča se 10 grama kore duda potopiti u 200 mililitara kipuće vode i uzimati ovu dozu jednom dnevno. I sok od plodova bijelog duda može pomoći u borbi protiv kašlja – ima svojstva iskašljavanja. Piti 100 grama, tri puta dnevno.

Dud će pomoći i kod poremećaja: pomiješajte 150 grama soka od bijelog voća, 150 grama soka od crnog i 1 žlicu meda. Piti tri puta dnevno, prije jela.

Pulpa duda može ojačati kosu i pomoći joj da aktivnije raste. Nanesite pastu na kosu, stavite kapu za tuširanje i ostavite da djeluje 3-8 sati.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki