Snaga korak po korak. Uvođenje ribe u bebin jelovnik

Svi znamo da je riba zdrava namirnica i da je treba jesti barem jednom tjedno. Međutim, podaci iz posljednjih godina pokazuju da je konzumacija ribe daleko ispod preporučenih količina.

Riba je vrijedan izvor bjelančevine, koji nisu niži od onih u mesu. Sadržaj delikatnog vezivnog tkiva čini ribu znatno lakšom namirnicom od mesa, visoke je probavljivosti i prikladna je za sve uzraste.

Sadržaj vezivnog tkiva u ribi je od 0,6 do 5% i oko 5 puta je manji nego u mesu sisavaca, ravnomjerno je smješten između mišića i puno je krhkiji, ne sadrži elastin, već uglavnom kolagen, koji tijekom kulinarske obrade prelazi u želatinu.

Riba masti najbogatije su omega-3 polinezasićenim masnim kiselinama visoke biološke vrijednosti. Oni su izuzetno važni za rastući dječji organizam.

Prema posljednjim preporukama pedijatara, uvođenje ribe ne treba odgađati. Prvi riblji obrok trebalo bi proći 2 do 3 mjeseca nakon što se ponudi prvo meso ili kada beba bude stara 9-10 mjeseci. To se može učiniti i ranije ako je beba hranjena od četvrtog mjeseca.

Kao i svaka nova hrana, i riba se uvodi postupno. Mala količina kuhane ribe dodaje se pireu od povrća u podnevnom obroku, tako da imate vremena promatrati moguće alergijske reakcije – osip, povraćanje, proljev, otekline.

Ako je riba dobro prihvaćena, svakodnevno se količina povećava do pune porcije od 50-60 g za dob od 6-7 mjeseci do 1 godine. Za djecu od 1-1,5 godina količina je 70-80 g, 1,5-3 godine 90-110 g, za djecu od 3 do 6 godina količina je oko 120-140 g po porciji.

Imajte na umu da je riba jak alergen, WHO preporučuje uvođenje takve hrane pod zaštitom dojenja. Ako imate obiteljsku povijest alergije na ribu, odgodite njeno uvođenje do nakon 1 godine starosti.

Nemojte pretjerivati ​​s količinom koju nudite, jer se alergija na riblje bjelančevine manifestira nakon nakupljanja. Što se tiče morskih plodova i školjki, treba ih ponuditi nakon 3. godine starosti zbog visokog rizika od alergijske reakcije.

Reference:

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki