Upala dovodi do zatajenja srca

Upala srca može dovesti do zatajenja srca. Greška leži u proteinu koji proizvode stanice u srcu i ima štetan učinak.

Zatajenje srca je stanje srca u kojem ne može pumpati potrebnu količinu krvi za tijelo. Ovaj nedostatak krvi znači da organi ne mogu dobiti kisik i hranjive tvari koje su im potrebne, a koji se prenose kroz krvotok. Karakterističan simptom zatajenja srca je otežano disanje, a ostali simptomi mogu uključivati ​​umor, oticanje ekstremiteta, uporan kašalj i hripanje.

Zatajenje srca može imati više uzroka, kao što je temeljna bolest srca koja sužava arterije u srcu i uzrokuje visoki krvni tlak. Koronarna bolest srca čest je uzrok zatajenja srca jer su arterije koje nose krv do srca značajno sužene ili blokirane masnim stanicama.

Visoki krvni tlak ili hipertenzija može znatno opteretiti srce i oslabiti njegovu funkciju. Hipertenzija počinje od 140/90 i više. Prva brojka pri mjerenju krvi označava sistolički tlak – tlak u arterijama srca kada se organ steže. Drugi broj u mjerenju pokazuje dijastolički tlak – tlak između otkucaja srca.

Ali znanstvenici su otkrili još jedan uzrok zatajenja srca – upalu. Obično je upalni proces obrambeni, kao odgovor na štetne patogene i stanice u tijelu koje imaju poremećenu funkciju. Odgovor imunološkog sustava je slanje zbirke imunoloških stanica u dio tijela u kojem nalazi problem kako bi mogli eliminirati štetne stanice. Upala često može biti pokazatelj infekcije, ali kada se pokaže da nije, šteti radu srca. Znanstvenici iz bolnice St. Michael u Torontu u Kanadi možda su pronašli objašnjenje za ovaj fenomen.

Kada postoji upala u tijelu, stanice u srcu proizvode određeni protein koji se zove ISG15. Problem koji predstavlja ISG15 je taj što se protein lijepi za druge proteine ​​u stanicama srčanog mišića, zaustavljajući ih u radu.

Ovaj novi uzrok zatajenja srca otkriće je u medicinskoj znanstvenoj zajednici koje će otvoriti novu nišu u istraživanju zatajenja srca, uključujući njegovu prevenciju i liječenje. Dr. Andrew Advani, glavni autor studije i endokrinolog na St. Michael’s, vjeruje da bi daljnja istraživanja na ovu temu trebala uključivati ​​razvoj načina za zaustavljanje vezanja ISG15 na druge proteine. Dr. Advani također vjeruje da će ovo otkriće praktičarima dati još jednu metriku koju mogu pratiti kod pacijenata kako bi odredili rizik od zatajenja srca.

Znanstveni rad prezentiran je u Journal of Clinical Investigation.

Reference:
Advani, A> (2023., 1. svibnja) Preopterećenje tlakom potiče ISG15 kako bi olakšao nepovoljno remodeliranje ventrikula i promicao zatajenje srca. Preuzeto 4. svibnja 2023. s https://www.jci.org/articles/view/161453

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki