Sve o vezama s Lucijom Taškovom: Narcisoidne veze

Pojedinci s narcističkim poremećajem osobnosti vjeruju da su superiorniji od drugih i ne poštuju njihove osjećaje. Narcisoidne veze su one u kojima jedan ili oba partnera pokazuju narcizam.

Biti u vezi s narcisoidnom osobom često je vrlo izazovno i može uzrokovati mnogo emocionalnog stresa. Ako vaš partner smatra da je superioran u odnosu na vas, neviđeno je posvećen samo svojoj osobnosti, stalno mu je potrebna pažnja i afirmacija, ako oštro reagira na adekvatnu kritiku, osjeća da je uvijek u pravu, ima jaku potrebu za divljenjem, pronalazi teško prihvatiti drugačije gledište, vrlo je vjerojatno da je narcis.

Narcisoidni partner možda vas je na prvu privukao svojom “grandioznošću”, no vrlo često taj balon pukne i vidite da je on plod jurnjave za nadmoći. U početku je ponašanje narcisoidnog partnera strastveno i uzbudljivo. Ne zaboravimo da mora pridobiti vaše odobravanje tako što će se prikazati u svom najboljem svjetlu. Većina klijenata u psihoterapijskoj ordinaciji kaže da su se u početku osjećali odlično, da im je partner bio izuzetno brižan, no s vremenom dolazi do promjene i egocentrično ponašanje preuzima maha.


Osjećate li se povezani sa svojim partnerom? A možete li odgovoriti zbog čega se osjećate povezano? Kako smišljate zajedničke planove za budućnost? Kako planirate i ne tako važne stvari? Sudjelujete li u donošenju odluka? Imate li vi uopće pravo glasa ili je riječ vašeg partnera zakon?

Ako je odgovor na zadnja pitanja ne, čestitamo! Mogućnost da imate narcisoidnog partnera je realna.

Narcisoidni partner toliko je opsjednut vlastitom osobnošću da bi rijetko pokazao interes za ono što se događa u vašem životu. Vaša će postignuća, ciljevi i interesi biti omalovažavani i nepoštivani. Veća je vjerojatnost da će narcisoidni partner pronaći sreću izvan okvira obiteljskog gnijezda. Sreću donose profesionalni uspjesi, materijalni dobici i odobravanje društva.

Narcisoidni partner ima tendenciju da vas omalovažava i davat će negativne komentare o stvarima koje radite. Ukratko, osjećat će trajno nezadovoljstvo prema vama. A budući da narcis misli da je uvijek netko drugi kriv, vaš narcisoidni partner krivit će vas za sve neuspjehe. Naravno, uspjesi će biti zahvaljujući njegovim djelima.

Vaš narcisoidni partner često je kritičan prema vama. Može kritizirati vaš izgled, kosu, način na koji se oblačite. Može kritizirati izbore koje donosite, način na koji govorite, čak i način na koji se smiješite. Ako ste u vezi s narcisoidnom osobom, vrlo je vjerojatno da ćete postupno postati žrtva gaslightinga i u jednom trenutku možete početi preispitivati ​​vlastitu vrijednost i vlastite sposobnosti.

Kao što je gore spomenuto, odnosi s narcisoidnom osobnošću vrlo su izazovni. Da biste se nosili, prvo i najvažnije je prihvatiti ovu realnost i shvatiti svoju ulogu u ovom odnosu. Ako ovo nije vaša prva takva veza, već nešto što se ponavlja u vašim prijašnjim vezama, možete potražiti psihoterapeuta i shvatiti podsvjesne motive koji vas guraju na takav izbor partnera.

Takvi odnosi su nezdravi i dovode do razočaranja i u partnera i u sebe. Od velike je važnosti sposobnost postavljanja jasnih granica i njihovo pridržavanje netoleriranjem ponašanja koje je štetno za vas. Budite spremni na negativnu reakciju na svoje granice. Narcisoidnoj osobi je teško prihvatiti da nije središte vašeg svemira i da svoje potrebe stavljate na prvo mjesto. Naravno, rastava je vjerojatno najadekvatnije rješenje, ali praksa pokazuje da to nije uvijek najlakši izbor. Terapeut vam može pomoći da se držite granica koje ste sami nametnuli. Također će vam pomoći da razaznate narcisoidno ponašanje vašeg partnera.

Razumijevanjem svoje uloge u ovoj vezi i postavljanjem granica imate priliku promijeniti ponašanje svog partnera pomažući mu da shvati i postane svjestan vlastitog štetnog ponašanja. Uz svijest i razumijevanje, može poduzeti korake prema prevladavanju svojih narcisoidnih osobina.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki