Kalijeva sol značajno smanjuje rizik od moždanog udara

Za ovu preventivnu mjeru zalaže se i poznati kubanski kardiolog prof. Vitaly Zafiraki. „Jedna od najčešćih kritika službene medicine od strane pacijenata je da u velikoj mjeri ne utvrđuje uzroke bolesti, a primijenjene metode liječenja ne dovode do izlječenja“, obrazložio je profesor.

– Problem je što su gotovo sve najčešće bolesti u suvremenom svijetu posljedica našeg načina života u 21. stoljeću. Sada ćemo posebnu pozornost obratiti na jedan od uzroka visokog krvnog tlaka, koji je znanstveno dokazan.

Prof. Zafiraki, kao i gotovo svi liječnici, tvrde da u današnje vrijeme unosimo mnogo više soli nego što je opravdano fiziologijom ljudskog organizma. Velik dio te soli nalazi se u hrani koju kupujemo.

A mnogi od nas imaju naviku dodatno soliti hranu. “Na kraju, kada su izmjerili količinu natrija izlučenog urinom kod hipertenzivnih pacijenata, pokazalo se da je to ekvivalentno 10-15 grama soli koju konzumiraju dnevno”, dodaje specijalist. “Dok je sigurna razina oko 5 grama soli dnevno.”

Provjereni lijekovi za visoki krvni tlak

Tu tezu potvrđuje i sljedećim primjerom: u Kini su odlučili utvrditi koliko se smanjuje učestalost moždanih udara ako se smanji konzumacija soli, u manjoj mjeri natrij zamjenjujući kalijem. U istraživanju je sudjelovala 21.000 Kineza koji su odabrani za sudjelovanje u eksperimentu iz 300 sela.

Svi su bili hipertoničari stariji od 60 godina, s teško izlječivom hipertenzijom ili osobe koje su već imale moždani udar. Nasumično su podijelili sudionike istraživanja u 2 grupe, a jednoj grupi je umjesto obične soli davana mješavina od 75% natrijevog klorida i 25% kalijevog klorida. U drugoj skupini ljudi su dobivali običnu sol. Promatrani su 5 godina.

Kao što možete pretpostaviti, korisnici soli s dodatkom natrijevog klorida smanjili su razinu krvnog tlaka. To je pak pokazalo smanjenje razine moždanih udara za 12%, kao i smrti od raznih uzroka ponovno za 12%.

“A sada razmislite, savjetuje prof. Zafiraki, koliko bi znatne promjene mogle biti ako se s ovom istinski preventivnom mjerom ne počne nakon 60. godine sa svim već kroničnim bolestima, nego od djetinjstva, kada se stvaraju prave navike. Uzmite u obzir da je samo četvrtina konzumirane soli kalij, ništa više.

A uz to, niz drugih dokazano učinkovitih mjera za smanjenje učestalosti kardiovaskularnih bolesti: održavanje normalne tjelesne težine, konzumiranje više voća i povrća, redovita tjelesna aktivnost, uravnotežena prehrana, prestanak pušenja itd. Dužan sam podsjetiti da je provedba svih ovih mjera u Finskoj dovela do smanjenja smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti čak 7 puta u 40 godina!’

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki