Lubenica je dobra za srce

Lubenica je možda jedan od najukusnijih, najljepših i najljepših znakova ljeta. Sadrži veliku količinu vitamina, a posebno je bogato likopenom i drugim antioksidansima poput vitamina C, piše Jerusalem Post.

Unatoč slatkom okusu, sadržaj šećera u lubenici nije previsok. Niskokalorična je zbog visokog udjela tekućine – porcija od 100 grama lubenice ima samo 30 kalorija.

100 grama lubenice sadrži 92 grama vode, 0,61 grama proteina, gotovo 8 grama ugljikohidrata i 0,15 grama masti. Osim toga, sadrži minerale poput željeza, kalcija, kalija i fosfora.

Ako redovno jedete lubenicu, srce će vam biti zahvalno.

Lubenica sadrži aminokiselinu citrulin, koja povećava proizvodnju druge tvari u tijelu koja se zove dušik-kisik i potiče širenje arterija, što pomaže u snižavanju krvnog tlaka.

Krem sir je opasan za srce

Mnoga su istraživanja otkrila da je ova aminokiselina povezana sa smanjenim rizikom od srčanog udara. Citrulin je aminokiselina koja je popularan sastojak dodataka prehrani za sportaše jer povećava proizvodnju dušikovog oksida, čime se povećava klirens mliječne kiseline i optimiziraju različiti procesi u skeletnim mišićima.

Zbog visokog udjela likopena, koji lubenicu boji crveno, sočni plod je i snažan antioksidans. Studije pokazuju da antioksidansi smanjuju rizik od određenih vrsta raka, dijabetesa i drugih bolesti. Lubenica ima više likopena nego bilo koje drugo voće ili povrće – čak i rajčice.

Da biste dobili više likopena, odaberite što svjetliju i najzreliju crvenu lubenicu. Također je važno napomenuti da lubenice bez sjemenki općenito sadrže više likopena od onih sa sjemenkama.

Lubenica sadrži još jedan prirodni pigment koji se zove beta-kriptoksantin (žuto-narančasti pigment iz obitelji karotenoida), koji se povezuje sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti i može zaštititi zglobove od upala, piše BGNES.

Nekoliko je studija pokazalo da konzumiranje lubenice s vremenom može smanjiti vjerojatnost razvoja artritisa.

Nemojte se zanositi mandarinama, vrlo su alergene

Komad lubenice prosječne veličine sadrži 9-11% tjelesne dnevne doze vitamina A koji je jedan od ključnih čimbenika u očuvanju zdravlja očiju.

Sočna lubenica sadrži 92% vode, stoga je jednostavan način da ostanete hidrirani.

Osim toga, lubenica utažuje želju za slatkim, no za razliku od slatkiša s visokim udjelom šećera ili njegovih zamjena, ovo je voće, osim što je slatko, niskokalorično, bez prerađenih sastojaka te, za razliku od mnogih drugih slastica, nema masnoće , bez kolesterola i bez natrija .

Količina od 200 grama lubenice sadrži oko 15 grama ugljikohidrata. Usporedbe radi, 100 grama jabuke sadrži 15 grama ugljikohidrata, tj. udvostručiti iznos. Zato uživajte u ljetu i pazite na svoje zdravlje redovitim unosom lubenice.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki