Nemojte se zanositi mandarinama, vrlo su alergene

Je li istina da ako čovjek pojede kilogram mandarina u jednom danu, sigurno će dobiti alergiju, čak i ako nije alergičan?

Sonia Ivanova – Sofia

Mandarine su vrlo ukusno voće, posebno za ovu sezonu i prava su “vitaminska bomba”: sadrži vitamine A, C, D, K, PP te vitamine iz skupine B. Ovaj proizvod sadrži i kalij, fosfor, natrij, željezo, kalcij , magnezij, dijetalna vlakna i korisne šećere. Eterična ulja sadržana u kori mandarine blagotvorno utječu na naš živčani sustav, naše raspoloženje i čak pomažu u normalizaciji nestabilne emocionalne pozadine koja se tako često javlja tijekom dijeta i tijekom jesensko-zimskog razdoblja.

No zapamtite da su ovo voće, iako su izvor antioksidansa i celuloze, također ugljikohidrati, bogati jednostavnim šećerima. Zbog toga se konzumacija mandarina mora kontrolirati.

Koji ljudi ne bi trebali jesti mandarine?

Nutricionisti preporučuju da ne jedete više od 1-2 porcije voća (jedna porcija je oko 160 grama): to je jedna velika jabuka, jedna kruška, jedna banana, jedna šaka bobičastog voća. Ova norma uključuje svježe, smrznuto, konzervirano, sušeno voće i sokove.

Ovo voće, kao i svi citrusi, jaki su alergeni. Ako pojedete više od jednog kilograma mandarina, čak i osoba koja ne pati od toga dobit će alergiju. Osim toga, mandarine utječu na rad gastrointestinalnog trakta: povećavaju razinu kiselosti želučanog soka, pa ih ne treba konzumirati u velikim količinama. Ako imate problema, kroničnih bolesti probavnog trakta, pankreatitisa, tada ćete se, nažalost, morati odreći ovih zaista ukusnih plodova. Uostalom, maksimum je 5 mandarina dnevno.

Yana BOYADJIEVA

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki