Kalprotektin – na što se testira i kako protumačiti rezultate?

Što je Culprotectin?

Kalprotektin je protein koji se nalazi u ljudskoj krvi, slini, cerebrospinalnoj tekućini i urinu kada je bilo koji dio tijela upaljen, iako pregledom tih tekućina nije uvijek moguće odrediti mjesto upale.


Kalprotektin proučava se uglavnom u svrhu otkrivanja upale u crijevima. Upala crijeva povezana je s određenim bakterijskim infekcijama, au bolesnika s upalnom bolešću crijeva povezana je s aktivnošću i težinom bolesti. Test kalprotektina nije dijagnostički, ali se može koristiti za razlikovanje od neupalnih bolesti i za praćenje ozbiljnosti upalnih bolesti.

Može se naručiti test kalprotektina kako bi se utvrdio uzrok vodene ili krvave proljev. Može se naručiti zajedno s drugim testovima stolice, kao što je kultura stolice za otkrivanje bakterijske infekcije, O&P (O&P) test, test bijelih krvnih stanica u stolici i/ili test fekalne okultne krvi. Testovi se rade kako bi se utvrdilo što uzrokuje simptome osobe i kako bi se isključila stanja sa sličnim simptomima.

Test se može propisati za kalprotektinkako biste lakše utvrdili prikazuje li se endoskopija u slučaju sumnje na upalnu bolest crijeva.

Test kalprotektina može se naručiti ako pacijent s upalnom bolesti crijeva ima simptome koji to upućuju pogoršanjekako otkriti aktivnost bolesti, kao i za podršku procjena njegove težine. Na primjer, ako je pacijent umjereno povišen kalprotektintest se može ponoviti nekoliko tjedana kasnije da se vidi je li ostala umjereno povišena, povećana ili se vratila na normalu.

Kako se testira kalprotektin?

Kada se nađe u izmetu, kalprotektin je izravno povezan (kao rezultat degranulacije neutrofila) s oštećenjem crijevna sluznica, karakterističan za upalne bolesti crijeva. Stoga se test na kalprotektin provodi ispitivanjem izmet.

Može li se analiza krvi zamijeniti analizom kalprotektina u stolici?

Uglavnom, ne. Postoje krvni testovi koji se koriste za otkrivanje upale (CRP, ESR), ali oni ne daju iste informacije o gastrointestinalnoj upali kao test kalprotektina u stolici.

Kada se ispituje?

Test kalprotektina može se naručiti kada pacijent ima simptomakoji sugeriraju upala probavnog sustava, te kada to treba učiniti razlika između upalni i neupalni stanje crijeva.
Znakovi i simptomi razlikuju se od bolesnika do bolesnika i tijekom vremena:

  • Krvavi ili vodenasti proljev;
  • Grčevi ili bolovi u trbuhu;
  • Vrućica;
  • Gubitak težine;
  • Rektalno krvarenje;
  • Slabost.

Što znači rezultat testa?

Povišena razina kalprotektina u pacijentovoj stolici ukazuje da postoji vjerojatnost da se u crijevima upala, ali ne pokazuje ni mjesto ni razlog tome. Stupanj povećanja povezan je s težinom upale.

Povišenje kalprotektina vidljivo je kod upalne bolesti crijeva, ali i kod bakterijskih infekcija, nekih parazitarnih infekcija i kolorektalnog raka. Endoskopija može biti indicirana kao naknadna pretraga za utvrđivanje uzroka upale, znakova i simptoma.

U bolesnika s novodijagnosticiranom upalnom bolešću crijeva koncentracija kalprotektina može biti vrlo visoka.

Niska koncentracija kalprotektina znači da su znakovi i simptomi vjerojatno uzrokovani neupalni crijevni poremećaj. Primjeri za to su one virusne infekcije u probavnom traktu i sindrom na iritabilna crijeva. Sindrom iritabilnog crijeva ne uzrokuje upalu. Umjesto toga, uzrokuje bolove u želucu slične grčevima i grčeve s napadima proljeva i/ili zatvora.

Umjerena razina kalprotektina može značiti da je prisutna neka upala ili da se stanje bolesnika pogoršava. Ponovljeni test kalprotektina s rezultatom koji je još uvijek umjereno povišen ili koji se povećao vjerojatno zahtijeva daljnje ispitivanje i može zahtijevati endoskopiju.

Postoji li još nešto što bismo trebali znati?

Sve što uzrokuje upalu u crijevima može uzrokovati povećanje kalprotektina u stolici.

Kalprotektin se može povećati s oštećenjem crijevnog tkiva i krvarenjem, što se ponekad vidi kod upotrebe nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID).

U nekim slučajevima kalprotektin može biti nizak čak i kada je prisutna upala (lažno negativan rezultat). To se najčešće vidi kod djece.

Što možemo učiniti da smanjimo kalprotektin?

Kalprotektin je odraz gastrointestinalne upale i na njega ne utječu promjene načina života. Ako je to zbog infekcije, najvjerojatnije će se vratiti u normalu kada se infekcija povuče. Ako je posljedica upalne bolesti crijeva, ona će rasti i padati ovisno o aktivnosti bolesti. U rijetkim slučajevima kada je povišeni kalprotektin uzrokovan terapijom nesteroidnim protuupalnim lijekovima (NSAID), može se vratiti na normalu kada se lijek prekine.

Reference:

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki