Kada se razvija spinalna tuberkuloza?

Što je tuberkuloza?

Tuberkuloza predstavlja bakterijska infekcija, koji, ako se ne liječi, može biti smrtonosan. Ovu zaraznu bolest uzrokuju bakterije Mycobacterium tuberculosis a obično zahvaća pluća. Međutim, tuberkuloza može zahvatiti i druge dijelove tijela, uključujući kosti. Spinalna tuberkuloza, koja se naziva i Pottova bolest, najčešći je tip tuberkuloze koja zahvaća kosti.

Koji su simptomi spinalne tuberkuloze?

Spinalna tuberkuloza obično zahvaća torakalnu i lumbalnu kralježnicu. Simptomi spinalne tuberkuloze su nejasno, pogotovo u početku. Oni uključuju:

Kako bolest napreduje simptomi mogu postati vidljiviji, uzrokujući:

  • Deformiteti zglobova/skolioza (abnormalna zakrivljenost kralježnice);
  • Oteklina;
  • Smanjen raspon pokreta;
  • čirevi;
  • Natečeni limfni čvorovi;
  • Hladni apsces (nakupljanje gnoja u patološki formiranoj šupljini)

Spinalna tuberkuloza može vršiti pritisak na leđnu moždinu i živce koji izlaze iz kralježnice, uzrokujući neurološki simptomi kao što su slabost u nogama i obamrlost ili čak paraliza.

Samo otprilike 1 od 3 osobe koje imaju tuberkulozu koja zahvaća kosti (uključujući spinalnu tuberkulozu) razvijaju karakteristične simptome tuberkuloze, kao što su:

  • Smanjen apetit;
  • Subfebrilna (blago povišena između 37°C i 38°C) temperatura (obično noću);
  • Gubitak težine;
  • Zimica;
  • Slabost;
  • Umor

Koji su stadiji koštane tuberkuloze?

Tuberkuloza kostiju (uključujući kralježnicu) često se javlja kod sljedeće faze:

  • Sinovitis (upala sinovijalne ovojnice zglobova) i noćna bol i grčevi mišića;
  • Rani artritis. Bolovi u zglobovima, grčevi mišića, koji imaju određeni učinak na radnu sposobnost;
  • Kasni artritis. Pojačana bol i grčevi te smanjena pokretljivost, veći od 75% gubitka raspona pokreta;
  • Uznapredovali artritis sa subluksacijom i dislokacijom. Deformacija zahvaćenih zglobova i ozbiljno smanjen raspon pokreta;
  • Terminalni artritis. Zglob postaje “srastao” i više se ne miče

Kako nastaje spinalna tuberkuloza?

Spinalna tuberkuloza nastaje kada Mycobacterium tuberculosis zaraziti kosti (kralješke) u kralježnici. Ova se bakterija širi kapljicama u zraku. Tuberkuloza pluća vrlo je zarazna, ali tuberkuloza u drugim dijelovima tijela, uključujući kralježnicu, obično nije zarazno. Jednom kada se prenese s jedne zaražene osobe na drugu, bakterija se iz pluća može proširiti na druge dijelove tijela, uključujući kralježnicu.

Koja je dijagnoza spinalne tuberkuloze?

Spinalna tuberkuloza nije vrlo česta i dijagnoza se često kasni. Tuberkuloza, koja zahvaća kosti i zglobove (uključujući kralježnicu), javlja se u oko 1% do 3% osoba s tuberkulozom.

Osim toga, simptomi tuberkuloze kralježnice su slično drugim, češćim stanjima, koji uzrokuju bol u leđima i ukočenost, poput artritisa ili istegnuća mišića; a osobe sa spinalnom tuberkulozom rijetko imaju infekciju pluća koja se najčešće javlja kod tuberkuloze.

Testovi kože i krvi
Prisutnost Mycobacterium tuberculosis u tijelu može se otkriti pretragama kože ili krvi.

Tuberkulinski kožni test (Mantoux test) izvodi se ubrizgavanjem male količine proteinskog derivata pročišćenog tuberkulinom pod kožu (obično na unutarnjoj strani podlaktice). Test se očitava 48 do 72 sata nakon injekcije. Ako se pojavi tvrda izbočina, ona se mjeri u milimetrima. Pozitivan rezultat je kvržica veličine 5 milimetara ili više kod osobe koja je nedavno bila izložena drugoj osobi s tuberkulozom.

Krvne pretrage također se mogu provesti kako bi se otkrila prisutnost bakterija tuberkuloze. Ni kožni ni krvni testovi ne dijagnosticiraju specifično TBC kralježnice, oni samo ukazuju da li je bakterija prisutna.

Mikroskopska procjena razmaza i kultura na bakterije otporne na kiselinu koristi se za dijagnosticiranje spinalne tuberkuloze, no može biti teško dobiti uzorak. Osim toga, rezultati često nisu dostupni šest ili više tjedana, što može odgoditi potrebno liječenje.

Studije slike
Snimanje je važan dio dijagnosticiranja spinalne tuberkuloze. X-zraka obično pokazuje smanjenu visinu kralježaka, eroziju kostiju, zaobljenje kralježnice i mase koje rastu uz kralježnicu.

Nuklearna magnetska rezonancija (MRI) može pokazati oticanje koštane srži, apscese u kostima i suženje spinalnog kanala (prostora oko leđne moždine).

Kompjuterizirana tomografija (CT skeniranje) može biti korisno za ispitivanje razaranja kostiju uzrokovanog tuberkulozom, a pozitronska emisijska tomografija (PET skeniranje) pomaže razlikovati infekciju kostiju od infekcije mekog tkiva.

Kako se liječi spinalna tuberkuloza?

Liječenje tuberkuloze kralježnice uključuje kombinacija lijekova i drugih intervencija ovisno o težini oštećenja.

Liječenje lijekovima
Prijem od antibiotik kod tuberkuloze može trajati četiri, šest ili devet mjeseci, ovisno o protokolu liječenja koji odredi liječnik. Lijekovi koji se koriste u četveromjesečnom protokolu uključuju:

  • Rifapentin;
  • Moxifloxacin;
  • Pyrazinamide;
  • Isoniazid

Lijekovi koji se koriste u šestomjesečnom ili devetomjesečnom protokolu uključuju:

  • Rifampin (rifampicin);
  • isoniazid;
  • Pyrazinamide;
  • Etambutol

U nekim slučajevima, tuberkuloza može biti otporan na lijekove prve linije koji se koriste za liječenje ovog stanja. Tuberkulozu otpornu na antibiotike teško je liječiti. Ti se slučajevi ponekad mogu liječiti fluorokinolonskim antibakterijskim lijekovima, ali ti lijekovi imaju značajne negativne nuspojave.

Kirurgija
Spinalna tuberkuloza često zahtijeva operaciju kao dio liječenja. Kirurški postupci koji se koriste za liječenje stanja, ovise o stupnju oštećenja kostiju.

Kirurški zahvat može uključivati ​​čišćenje zaraženog tkiva (zvano debridman), uklanjanje erodirane kosti, postavljanje vijaka ili drugih metalnih konstrukcija za stabilizaciju kralježnice ili spajanje kralješaka. Kirurško liječenje također može uključivati ​​presađivanje kosti – uzimanje dijela kosti s jednog mjesta u tijelu i presađivanje na kralježnicu.

Spinalna tuberkuloza koja nije liječena, potencijalno fatalan. Rano otkrivanje stanja ključno je za poboljšanje prognoze. Nažalost, dijagnoza spinalne tuberkuloze često se odgađa dok se kralježnica ne deformira. Iako liječenje traje mnogo mjeseci, pacijenti se mogu oporaviti od spinalne tuberkuloze lijekovima i operacijom.

Reference:
1. Tom J, Hines A, Lazarescu R. Pottova bolest: rijetka, ali kritična dijagnoza
2. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti. Informativni list o tuberkulinskom kožnom testiranju
3. Wang Y, Wang Q, Zhu R, et al. Trendovi istraživanja spinalne tuberkuloze (1994. – 2015.)
4. Vrlo dobro zdravlje. Što je spinalna tuberkuloza?

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki