Što se zna o novoj Arcturus podvarijanti SARS-CoV-2?

Što je nova Arcturus podvarijanta SARS-CoV-2?

Najnovija podvarijanta SARS-CoV-2 (XBB.1.16 ili Arcturus) koja uzrokuje COVID-19 brzo se širi, ali Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) vjeruje da nije opasnije od ostalih varijanti koronavirusa koje trenutno kruže. Svjetska zdravstvena organizacija prvotno je klasificirala XBB.1.16 kao varijantu pod nadzorom (VUM), ali WHO je odlučio da se varijanta brzo širi svijetom i zahtijeva više pažnje. XBB.1.16, također nazvan “Arcturus”, potječe iz XBB-a, rekombinanta dviju linija potomaka (BA.2.10.1 i BA.2.75) Omicron BA.2.

Otkako je XBB.1.16 prvi put prijavljen u siječnju, varijanta je sada pronađena u 33 zemlje. Unutar četiri tjedna praćenja od strane epidemiologa, globalna prevalencija varijante je porasla za više od 3%. Nakon Indije, najviše slučajeva zabilježeno je u SAD-u, Singapuru i Australiji.

Kako Arcturus počinje istiskivati ​​druge varijante Omicrona, mutacije ove podvarijante vjerojatno će mu koristiti. To znači da se može pretvoriti u dominantna verzija SARS-CoV-2, baš kao i druge varijante koje su došle prije njega. Arcturus ima veću stopu prijenosa od prethodnih sojeva, ali to ne znači da će virus izazvati ozbiljnu infekciju ili preopteretiti zdravstvene sustave. Smatra se da je ova podvarijanta još jedan mali korak u sporoj evoluciji patogena.

Koji su simptomi infekcije XBB.1.16?

Najčešći simptomi COVID-19 i dalje su manje-više isto, kao i tijekom cijele pandemije: grlobolja, gubitak okusa ili mirisa, visoka temperatura, otežano disanje i začepljen nos. Izvješća iz Indije pokazuju da se čini da je varijanta XBB.1.16 također povezana s konjunktivitisom (upala prozirne membrane vidljivog dijela očne jabučice i unutarnje strane vjeđa) – osobito kod djece.

Mogu ga uzrokovati mnogi virusi i neke bakterije sličnih simptoma zajedno s uobičajenim respiratornim simptomima. Više od jednog respiratornog virusa kruži – na primjer, gripa i respiratorni sincicijski virus (RSV), pa je testiranje na COVID-19 važno ako se sumnja na infekciju virusom.

Hoće li stvaranje novog cjepiva protiv COVID-19 biti potrebno za podvarijantu Arcturus?

Studija objavljena na internetu početkom travnja pokazala je da je sposobnost XBB.1.16 da zaobiđe imunološki sustav slična onoj kod XBB.1 i XBB.1.5. Svaka nova varijanta SARS-CoV-2 ima dodatne mutacije, koji će vjerojatno učiniti trenutna cjepiva manje učinkovitima. Međutim, prerano je reći hoće li sam XBB.1.16 dovesti do potrebe za ažuriranim cjepivom.

Novi sojevi virusa imaju prednost, poput sposobnosti da su otporni na cjepiva, dajući im priliku da cirkuliraju s povećanjem prijenosa. Međutim, trenutno nema potvrde da XBB1.16 uzrokuje težu bolest.

Trenutačni podaci ne pokazuju je li XBB.1.16 (Arcturus) opasniji od ostalih varijanti Omicrona u optjecaju. Međutim, i dalje je važno poduzeti korake izbjegavajte zarazu virusomšto uključuje ažuriranje cjepiva i docjepljivanja.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je dodatnu dozu dvovalentnog cjepiva protiv COVID-19 za starije osobe i osobe s oslabljenim imunitetom. Pacijenti koji su već primili jednu dozu dvovalentnog cjepiva trenutno nemaju pravo na drugu dozu.

Cjepiva i dalje služe svojoj primarnoj svrsi: spriječiti ozbiljne bolesti. Još nema cjepiva koja su specifično usmjerena na XBB.1, XBB.1.5 i XBB.1.16. Međutim, malo je vjerojatno da će ova opcija dovesti do promjene formulacije cjepiva protiv COVID-19.

Reference:
1. Svjetska zdravstvena organizacija. XBB.1.16 početna procjena rizika
2. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti. Praćenje podataka o COVID-u
3. Uprava za hranu i lijekove. Ažuriranje o koronavirusu (COVID-19): FDA odobrava promjene za pojednostavljenje upotrebe dvovalentnih mRNA cjepiva protiv COVID-19
4. Vrlo dobro zdravlje. Što trebate znati o XBB.1.16 ‘Arcturus’ varijanti

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki