Endoskopski postupak može pomoći kod dijabetesa tipa 2

Novi endoskopski postupak postiže uspjeh u smanjenju potrebe za inzulinom kod pacijenata s dijabetesom tipa 2. Postignuće je tim kirurga sa Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji. Keck Medicine USC.

Dijabetes melitus je kronična bolest u kojoj tijelo ima problema s regulacijom razine glukoze u krvi. Ključni faktor u ovom procesu je hormon inzulin. Kod dijabetesa tipa 2 stanice u tijelu postaju otporne na inzulin. Kada tijelo osjeti da hormon ne postiže željeni učinak, počinje ga proizvoditi u većoj količini, što na kraju dovodi do otpornosti stanica na njega i povećanja šećera u krvnim žilama.

Endoskopija u cjelini je metoda promatranja različitih organa i tkiva u unutarnjim šupljinama tijela. Koristi se dugačka, savitljiva cijev na čijem se vrhu nalazi mini kamera – endoskop. Ali endoskopski postupak korišten u studiji nije učinjen u dijagnostičke svrhe. Njime endoskop šalje električne signale u sluznicu dvanaesnika – dijela tankog crijeva.

Istraživački tim testirao je dobrobit ovog postupka u kombinaciji s određenom dijetom s kontroliranim unosom kalorija kao i lijekovima za mršavljenje. Rezultati pokazuju normalnu regulaciju razine šećera u krvi do godinu dana nakon endoskopskih zahvata.

Autori znanstvenog rada teoretiziraju da štetna prehrana utječe na dvanaesnik – redovitim povećanim unosom hrane s visokim udjelom šećera i visokim sadržajem kalorija, sluznica dobiva promjenu koja je povezana s inzulinskom rezistencijom. Endoskopskim postupkom može se sluznica dvanaesnika vratiti u prvobitno stanje prije promjene, čime se smanjuje inzulinska rezistencija u organizmu.

Medicinska se zajednica može složiti da je jedna od najvažnijih mjera koje se mogu poduzeti kod dijabetesa tipa 2 promjena prehrane. Jedan od glavnih čimbenika rizika za dijabetes tipa 2 je prekomjerna tjelesna težina, stoga održavanje zdrave tjelesne težine može biti od velike pomoći u liječenju dijabetesa tipa 2. Nutricionisti preporučuju smanjenje unosa hrane s dodatkom šećera, a to su uglavnom slastice. Povrće i cjelovite žitarice, zbog kombinacije nutrijenata u sebi, ne dovode do naglog povećanja šećera u krvi.

Reference:

Klinička ispitivanja koja istražuju inovativan način kontrole dijabetesa tipa 2 (keckmedicine.org)

Sigurnost i izvedivost nove terapije za regeneraciju duodenalne sluznice za dijabetes tipa II – Prikaz cjelovitog teksta – ClinicalTrials.gov

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki