Je li dobro pojesti jedno jaje dnevno?

Konzumiranje više jaja smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Pekingu.

Razlog je taj što jaja podižu “dobar” kolesterol. Već jedno jaje dnevno dovoljno je za opipljive rezultate na ovom području.

Istraživači su otkrili da ako konzumirate jedno jaje dnevno, to će povećati “dobar” kolesterol u vašem tijelu. “Dobar” kolesterol je lipoprotein visoke gustoće, koji uklanja “loš” kolesterol, poznat i kao lipoprotein niske gustoće. To je zaključak do kojeg su došli epidemiolozi sa Sveučilišta u Pekingu, javlja BGNES.

Nutricionisti su objasnili kako smršaviti s jajima

Prvi autor studije, dr. Lang Pan, rekao je: “Malo je istraživača istraživalo odnos između konzumacije jaja i kardiovaskularnih bolesti.” Znanstvenici su za istraživanje angažirali 4778 stanovnika Kine. Njih 3401 boluje od kardiovaskularnih bolesti.

“Umjerena konzumacija” jaja sprječava stvaranje krvnih ugrušaka

Krvne pretrage pokazuju da osobe koje umjereno konzumiraju jaja imaju višu razinu apolipoproteina A1 koji je sastavni dio i gradivni materijal “dobrog” kolesterola. Točnije, imaju više molekula lipoproteina visoke gustoće, koje pomažu u održavanju arterija i drugih krvnih žila slobodnima od lošeg kolesterola, štiteći ih od krvnih ugrušaka i visokog krvnog tlaka. Sprječavaju začepljenja krvnih žila koje krvlju opskrbljuju važne organe, uključujući srce i mozak.

Znanstvenici su također identificirali 14 metabolita ili proteina povezanih s kardiovaskularnim bolestima.

Usporava li selen doista starenje?

Sudionici studije koji su jeli manje jaja imali su niže razine korisnih proteina i više razine štetnih proteina u usporedbi s onima koji su redovito jeli jaja.

Znanstvenici su koristili tehniku ​​koja se zove točkasta magnetska rezonancija za mjerenje 225 metabolita u plazmi. Njih 24 vezane su uz količinu konzumiranih jaja.

Britanska zdravstvena služba preporučuje uključivanje jaja u prehranu jer ih smatra neizostavnim dijelom zdrave i uravnotežene prehrane. I British Heart Foundation tvrdi da konzumaciju jaja više ne smatra opasnom po zdravlje.Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih štiva za svakoga!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki