Kako možete zamijeniti skupu superhranu: 3 korisna, i što je najvažnije – proračunska analoga

Možda ste se i sami više puta susreli s preporukama nutricionista koji inzistiraju na tome da vaša prehrana sadrži superhranu, odnosno hranu koja ima visoku koncentraciju hranjivih tvari.

Zahvaljujući takvoj hrani, metabolizam se normalizira, osoba se puni energijom i podiže mu se raspoloženje.

Ali nemojte žuriti trčati u najbližu trgovinu: za goji bobice, avokado i chia sjemenke morat ćete platiti mnogo novca. Umjesto toga, pozivamo vas da naučite o mnogo jeftinijim, ali ništa manje korisnim opcijama.

Zamjena za Chia sjemenke

Kako ne biste trošili novac na chia sjemenke, u prehranu uvrstite sjemenke sezama – vrijedan izvor proteina, dijetalnih vlakana, kalcija, željeza, magnezija i cinka.

Jedna žlica sezama sadrži 2 grama proteina, 1 gram vlakana, 83% dnevne vrijednosti kalcija, 15% željeza, 31% magnezija i 16% cinka. Ovi elementi jačaju koštano tkivo i podržavaju rad štitnjače i probavnog sustava.

Avokado
Fotografija: © Belnovosti

Alternativa za avokado

Sjemenke bundeve ne samo da zamjenjuju avokado, već i pomažu u održavanju normalne razine šećera u krvi.

Osim toga, proizvod je bogat magnezijem koji je neophodan za održavanje normalnog krvnog tlaka. 28 grama sjemenki bundeve (oko 85 komada) sadrži oko 156 miligrama magnezija, što je 37% preporučene dnevne vrijednosti.

Analog goji bobica

Umjesto egzotičnim goji bobicama, pokušajte diverzificirati svoju prehranu plodovima šipka koji su poznati po visokom sadržaju vitamina C i karotena. 100 grama proizvoda sadrži 426 miligrama askorbinske kiseline, što je 473% dnevne vrijednosti.

Ranije smo vam rekli kakva je kava zdrava – sa ili bez šećera.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki